Saoedische media claimt Hamas-commandant naar Israël gevlucht

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 13 jul 2020 GAZA HAMAS PFLP

Saoedisch medium Al-Arabiya claimt dat een Hamas-commandant naar Israël is gevlucht. De Palestijnse terreurbeweging ontkent echter de berichtgeving en spreekt van “valse geruchten en leugens”.

Hamas-kikvorsmannen in de haven van Gaza-stad

Het relaas had zo een scène kunnen zijn in de populaire serie Fauda. Een Hamas-commandant, die de leiding had over een kikvorsmannen-eenheid van de terreurbeweging, zou sinds 2009 informatie doorspelen naar Israël, zo stelde het Saoedisch medium Al-Arabiya vrijdag. Nadat Hamas hem van collaboratie met Israël begon te verdenken, zou de maritieme commandant in bezit van gevoelige documenten aan boord van een boot van de Israëlische marine uit de Gazastrook zijn gevlucht. Al-Arabiya had zelfs een naam: Mohammed Omar Abu Ajwa. Volgens de Arabische televisiezender zou Hamas sinds het vluchten van de commandant zestien medeplichtigen hebben gearresteerd.

Hamas ontkent echter de berichtgeving. “Het Al-Arabiya-kanaal verspreidt geruchten die het doel van de bezetting dienen, om het thuisfront in Gaza te destabiliseren”, aldus het door Hamas gerunde ministerie van Binnenlandse Zaken in de Gazastrook. De terreurbeweging maakt sinds een korte maar bloedige burgeroorlog met de Palestijnse Autoriteit in 2007 de dienst uit in de kustenclave.

Het door Al-Arabiya verspreide verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd door Amad, een medium waar Fatah-leider Mohammad Dahlan nauw mee verbonden zou zijn. Dahlan woont momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten en werd in 2010 door PA-president Mahmoud Abbas geschorst, nadat hij bij hem in ongenade was gevallen.

Ondanks dat verschillende Israëlische media de berichtgeving over de Hamas-commandant overnamen, heeft Israël geen commentaar op het relaas. Recent heeft Hamas bekendgemaakt een door Israël aangestuurde ‘spionagecel’ te hebben gearresteerd, zonder verdere details vrij te geven, waardoor sindsdien in Arabische media verschillende geruchten de ronde doen.

Zo claimen sommige Arabische media dat het zou gaan om een salafistische groep die loyaal is aan Islamitische Staat. Aan IS gelieerde groeperingen in de Gazastrook staan op gespannen voet met Hamas. Tegelijkertijd voeren zij echter ook aanvallen op Israël uit.

Website Hamas gehackt 

Op het internet heeft Hamas ook problemen. De gewapende tak van de terreurbeweging – de Izz al-Din al-Qassam-brigades – heeft afgelopen weekeinde bekendgemaakt dat haar website sinds vorige week onder vuur ligt van cyberaanvallen. Wie de website van de terroristen probeert te bezoeken, komt terecht bij een YouTube-video van Rick Astley. Opmerkelijk genoeg gaat het niet om het nummer dat veel gebruikt wordt om internetgebruikers te ‘trollen’:

PFLP-lid vermoord

Hamas is tevens niet de enige terreurgroep in de Gazastrook die zich in onrustig vaarwater bevindt. Een lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) is zondag vermoord door meerdere aanvallers. Volgens ooggetuigen werd op de 50-jarige Jaber al-Qeeq het vuur geopend, waarna er ook nog op hem werd ingestoken. Al-Qeeq werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht, waarna hij is overleden. Volgens een woordvoerder van het Hamas-ministerie van Binnenlandse Zaken was het PFLP-lid een veiligheidsofficier en vond de aanval plaats voor een gebouw van het ministerie van Interne Veiligheid. 

Al-Qeeq zat vijftien jaar vast in de Israëlische gevangenis, tot hij vrij kwam in de jaren negentig als onderdeel van de Oslo-akkoorden. Het lid van de PFLP zou jaren geleden ene Sobhi Soufi op verdenking van collaboratie met Israël hebben vermoord, en Al-Qeeq zou zondag zijn gedood als wraak door de familie die ontkent dat Soufi een collaborateur was.

Het Gazaanse ministerie van Interne Veiligheid heeft de foto’s en namen van drie verdachten van de moord op het PFLP-lid gepubliceerd. De gewapende tak van de PFLP – de Abu Ali Mustafa Brigades – heeft wraak gezworen voor de dood van Al-Qeeq en waarschuwt “geen valse verhalen en leugens te verspreiden die bedoeld zijn om zijn reputatie te besmeuren”.