Trump: voor ambassadeverhuizing, eerst “vrede een kans geven”

Voordat de Verenigde Staten overgaan tot het verhuizen van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, moet er eerst geprobeerd worden vrede tussen Israel en de Palestijnen te bereiken. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een interview afgelopen zaterdag.

In 1995 nam het Amerikaanse Congres de Jerusalem Embassy and Relocation Act aan. Deze wet bepaalt dat de Amerikaanse ambassade (uiterlijk in 1999) in Jeruzalem moet zijn gevestigd. Een dergelijke verhuizing wordt gezien als een de facto erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel.

De wet bevat echter een clausule die de zittende president de mogelijkheid geeft om tot een half jaar uitstel over te gaan, wanneer deze van mening is dat Amerikaanse veiligheidsbelangen in het geding zijn. Sinds 1999 heeft elke zittende president – Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama – ieder half jaar opnieuw uitstel getekend.

Zo ook de huidige president Donald Trump. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij – net als zijn voorgangers – de Amerikaanse ambassade naar “de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk” te zullen verhuizen. Op 1 juni verliep het laatste uitstel dat door Trump’s voorganger Obama was getekend. Tot het allerlaatste moment bleef het de vraag of Trump deze ‘traditie’ voort zou zetten, of zijn toezegging waar zou maken. De dealmaker verbrak uiteindelijk zijn belofte en tekende op de dag dat de vorige verliep een nieuw uitstel

Bij het tekenen van het uitstel publiceerde het Witte Huis een persbericht waarin werd beweerd dat het niet een kwestie van of, maar wanneer de ambassade zal verhuizen. Deze woorden werden herhaald door ambassadeur David Friedman, die er alle vertrouwen in leek te hebben dat de diplomatieke post tijdens Trump’s presidentschap daadwerkelijk verplaatst zal worden.

Naar nu blijkt wilt de president eerst pogen een vredesovereenkomst tussen Israel en de Palestijnen te bereiken, voordat hij ook maar denkt aan een verhuizing. Trump zei dit afgelopen zaterdag tijdens een interview met de voormalige gouverneur van Arkansas Mike Huckabee op radiozender TBN. De commander in chief beweerde op het radioprogramma Huckabee dat zijn administratie aan een plan voor vrede werkt. Vrede tussen Israel en de Palestijnen zal uiteindelijk tot vrede in heel het Midden-Oosten leiden, zo denkt de miljardair. 

Een besluit over een mogelijk toekomstige ambassadeverhuizing zal in de niet al te verre toekomst genomen worden, aldus Trump. Dat moet ook wel, aangezien de huidige waiver voor uitstel op 1 december zal verlopen. Uiterlijk dan zal er een beslissing genomen moeten zijn.

De Israelische minister van Jeruzalemzaken Ze’ev Elkin reageerde teleurgesteld op de uitspraken door Trump. Volgens de minister is het idee van vooruitgang in vredesgesprekken met de Palestijnen “een illusie”. Plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely sluit zich bij deze kritiek aan. Volgens haar “kan vrede geen kans gegeven worden wanneer Hamas en Fatach in dezelfde regering willen zitten”. Daarmee refereert de Likoed-politica naar de recente start van verzoeningsgesprekken tussen de twee Palestijnse partijen. Als de Amerikaanse president serieus over vrede is, moet hij de ambassade juist naar Jeruzalem verhuizen, aldus Hotovely. Zo kan voorkomen worden dat de stad in de toekomst zal worden verdeeld, zo redeneert ze.

 

Bron foto: Shealah Craighead, The White House.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel.