Twee raketaanvallen op Zuid-Israël zondagavond

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 6 jul 2020 GAZA RAKETTEN

Zondagavond hebben twee raketaanvallen vanuit Gaza op Zuid-Israël plaatsgevonden. In antwoord op de beschietingen, heeft de Israëlische luchtmacht posities in de Gazastrook gebombardeerd.

Iets na zeven uur ’s avonds ging het raketalarm af in Alumim en Kfar Maimon. Twee projectielen kwamen toen neer in open gebied. Enkele minuten na de beschieting publiceerde terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) een afbeelding met als bijschrift: “hier is het antwoord“, waarmee de PFLP verantwoordelijkheid voor de raketaanval lijkt op te eisen.

Bijna exact een uur na de eerste raketaanval vond opnieuw een beschieting plaats. In verschillende dorpen ten zuiden van Sderot moest men dekking zoeken. Het Israëlische leger meldt dat het Iron Dome-luchtafweersysteem dit keer een raket heeft onderschept.

Na de twee raketaanvallen heeft de Israëlische luchtmacht bombardementen in de Gazastrook uitgevoerd. Volgens lokale bronnen is  hierbij een observatiepost van terreurbeweging Hamas en landbouwgrond getroffen. De IDF meldt met helikopters en straaljagers “ondergrondse infrastructuur” van Hamas te hebben getroffen. Met ondergrondse infrastructuur wordt doorgaans gedoeld op raketlanceerinstallaties die in de grond begraven zijn. Israël houdt Hamas als de facto machthebber in Gaza verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt.

De twee raketaanvallen komen minder dan een week na 1 juli, de datum vanaf waar de partij van de Israëlische premier Netanyahu een een voorstel in stemming mag brengen omtrent het toepassen van Israëlisch recht in bepaalde delen van de Westelijke Jordaanoever. Ondanks dat Israël (nog) niet is overgegaan tot wat in de volksmond annexatie wordt genoemd, hebben de met elkaar rivaliserende Palestijnse facties Fatah en Hamas samenwerking aangekondigd om de Israëlische voornemens tegen te gaan.

Een week eerder publiceerde de gewapende tak van Hamas een statement waarin het stelt dat annexatie gelijkstaat aan een “oorlogsverklaring” aan het Palestijnse volk. Verschillende andere gewapende groepen in de Gazastrook hebben ook statements gepubliceerd waarin ze dreigen met geweld als Israël soevereiniteit uitbreidt naar delen van de Westelijke Jordaanoever. Enkele dagen na de Hamas-videoboodschap vond op vrijdagavond een raketaanval op het zuiden van Israël plaats.