Terreurbeweging Hamas: annexatie is een ‘oorlogsverklaring’

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 25 jun 2020 ANNEXATIE HAMAS

Als Israël zijn annexatieplannen doorzet, zal dit door Hamas als een “oorlogsverklaring aan het Palestijnse volk” beschouwd worden. Hamas-woordvoerder Abu Obeida dreigt dat Israël dit “bitter zal berouwen”.

Donderdag is een videoboodschap gepubliceerd van de woordvoerder van de gewapende tak van Hamas, de Izz al-Din al-Qassam-brigades. In de video noemt Abu Obeida de voornemens van Israël om Israëlisch recht naar delen van de Westelijke Jordaanoever uit te breiden, een “crimineel project”. De Hamas-woordvoerder spreekt van “de grootste diefstal van Palestijns land in decennia”. 

Uitbreiden van Israëlisch recht

De Westelijke Jordaanoever werd na de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog van 1948 geannexeerd door Jordanië. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël de Westoever, nadat Jordaanse artillerie de Joodse staat onder vuur nam. Onder de Oslo-akkoorden van 1993 getekend tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), is de Westoever verdeeld in drie verschillende gebieden – A, B en C.

Zone A valt geheel onder de Palestijnse Autoriteit (PA). In zone B is de administratie in handen van de PA maar de veiligheid in handen van Israël. Zone C is geheel in Israëlische handen en valt onder de militaire wetgeving in Israël. De bedoeling was dat de Oslo-akkoorden een opmaat naar een permanente tweestatenoplossing zou zijn, maar latere onderhandelingen hebben niet tot een dergelijke overeenkomst geleid.

Het regeerakkoord van de nieuwe Israëlische coalitie bevat een provisie waarmee Netanyahu’s Likoed vanaf 1 juli een voorstel in stemming mag brengen omtrent het toepassen van Israëlisch recht in bepaalde nederzettingen in zone C van de Westelijke Jordaanoever. Het uitbreiden van dit Israëlische recht zou in lijn zijn met het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Hoewel er juridisch-technisch gezien geen sprake is van annexatie – dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat – wordt het uitbreiden van Israëlisch recht naar de Joodse gemeenschappen op de Westoever in de volksmond annexatie genoemd.

‘Oorlogsverklaring’

Abu Obeida stelt dat “het verzet” de Israëlische annexatieplannen als een “oorlogsverklaring aan het Palestijnse volk” beschouwt. “Het verzet zal in deze oorlog de loyale en betrouwbare hoeder zijn in het verdedigen van ons volk, het land en de heilige plekken”, aldus de Hamas-woordvoerder. De gesluierde spreker dreigt dat Israël een “ongeëvenaarde prijs” zal moeten betalen, en dat “het verzet verschillende opties tot zijn beschikking heeft”.

Vorige week vond in de Gazastrook een demonstratie tegen de Israëlische annexatieplannen plaats. Bij de protestactie sprak onder andere Hamas-politicus Mushir al-Masri, die met aanvallen op de Joodse staat dreigde. Al-Masri zei onder andere dat Hamas “gereed is om bussen op te blazen”.

14 jaar sinds de ontvoering van Gilad Shalit

De Hamas-videoboodschap is gepubliceerd ter gelegenheid van 14 jaar sinds de ontvoering van IDF-militair Gilad Shalit. Op 25 juni 2006 werd de korporaal bij een infiltratie-aanval door terroristen van Hamas en het Palestijnse Volksverzetscomité naar de Gazastrook ontvoerd. Shalit kwam in 2011 vrij, als onderdeel van een gevangenenruil waarbij Israël 1.027 Palestijnen vrijliet.

Volgens Abu Obeida staat een nieuwe gevangenenruil bovenaan de lijst van prioriteiten van Hamas. De Palestijnse terreurbeweging stelt echter hoge eisen: “Er zal geen deal tot stand komen zonder inbegrip van hoge leiders en heroïsche gevangenen die het bloed van de bezetter aan hun handen hebben”, aldus de Hamas-woordvoerder. 

De terreurgroep houdt sinds 2014 de lichamen van de omgekomen IDF-militairen Hadar Goldin en Oron Shaul vast, en houdt naar verluidt Avera Mengistu en Hisham al-Sayed gevangen, die in respectievelijk 2014 en 2015 vanuit Israël de grens met Gaza zijn overgestoken. Sindsdien is geen enkel teken van leven meer vernomen van Mengistu of Al-Sayed.

De regering van premier Netanyahu overweegt na 1 juli delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Wilt u hier meer over weten? Lees alle artikelen van CIDI over de mogelijke annexatie →