Van der Plas (BBB) noemt Israel als voorbeeld voor formatie

IN NEDERLAND / Door: LUUK SMIT / 23 jun 2021 BBB ISRAEL TWEEDE KAMER

Gedurende het debat over de formatie in de Tweede Kamer kwam Caroline van der Plas (BBB) nog met een mooie uitsmijter. Zij ziet namelijk wel iets in de manier waarop men in Israel formeert, namelijk met een deadline.

Caroline van der Plas, fractievoorzitter BBB (bron: website Tweede Kamer)

Nederland zit al enkele maanden vast in een zeer stroeve formatie na de verkiezingen van afgelopen maart en men zoekt met man en macht naar een oplossing voor deze Gordiaanse knoop. Van der Plas, voorvrouw van de nog jonge BoerBurgerBeweging, kwam tijdens haar bijdrage met een opmerkelijke oplossing voor de Nederlandse formatie. Zo stelt Van der Plas: “Verder wil ik voorstellen, zoals in Israel gebeurt, stel een deadline in voor de formatie. Wordt de deadline niet gehaald, dan moeten er nieuwe verkiezingen komen.”

In respons stond D66-leider en tevens minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag op om de opvallende oproep van Van der Plas aan te vullen. Kaag: “Een feitelijke aanvulling op wat mevrouw Van der Plas zei aan het einde: het is zo dat er in eerste instantie een kiesdrempel is in Israel en in tweede instantie is er een tijdstermijn, maar het gaat dan naar de volgende partij die dan een regering mag vormen. Zo heeft bijvoorbeeld niet de Likoed, maar de partij van Yair Lapid een nieuwe regering gevormd, en is de leider van een kleine partij premier geworden. Dus iets complexer dan voorgesteld.”

Ook tijdens het recente Commissiedebat Buitenlandse Zaken maakte Kaag een korte referentie naar het Israelische formatiesysteem naar aanleiding van vragen van Kees van der Staaij (SGP). Hierbij waarschuwde ze hem met een knipoog voor de kiesdrempel en zag ze Geert Wilders (PVV) al fonkelen over het feit dat het mandaat kan worden doorgegeven aan de volgende partij.

Maar zoals bekend is ook het Israelische formatiesysteem niet waterdicht. Het heeft tenslotte 4 verkiezingen geduurd voordat men een (vooralsnog) stabiele regering wist te vormen. Het is ook moeilijk voor te stellen hoe lang het in Israel wel zou duren om te formeren zónder enige tijdsdruk, of hoe anders een formatie mét deadline in Nederland zou lopen.