Regering Bennett-Lapid geïnstalleerd

Israel heeft een nieuwe regering, de regering Bennett-Lapid. Na 12 jaar Benjamin Netanyahu (Likoed) aan het roer, neemt nu Naftali Bennett (Yamina) het stokje over. Zijn regering bestaat uit een brede coalitie van wel 8 partijen, van links tot rechts, religieus tot seculier. Bennett blijft premier tot augustus 2023. Daarna neemt alternatief premier Yair Lapid (Yesh Atid) de leiding.

Alternatieve premier Yair Lapid (Yesh Atid) en premier Naftali Bennett (Yamina) in de Knesset op 13 juni 2021.

Israel zit al twee jaar in een zware politieke crisis, met vier verkiezingen achter elkaar en het uitblijven van een begroting. Na de verkiezingen afgelopen maart leek het erop dat de patstelling zou voortduren, maar acht partijen wisten elkaar te vinden voor een gezamenlijk doel: Netanyahu premier-af maken. Na ellenlange vergaderingen werden er uiteindelijk coalitiedeals gesloten tussen Yamina, Yesh Atid, Nieuwe Hoop, Blauw-Wit, Yisrael Beitenu, Arbeid, Meretz en Ra’am

De Likoed en haar rechtse en religieuze bondgenoten werden veroordeeld tot de oppositie. Dit leken ze niet van harte te accepteren. Politici van Yamina werden uitgemaakt voor leugenaars en verraders. Enkelen van hen, waaronder Bennett en Ayelet Shaked, kregen extra politiebeveiliging.

Dat zij nog niet klaar waren om de macht over te dragen, was ook te merken in de Knesset. Gedurende het debat voorafgaand aan de installatie van de nieuwe regering, waarin zowel Bennett, Lapid als Netanyahu aan het woord kwamen, was de Knesset onrustiger dan ooit te voren. Terwijl Bennett trachtte zijn speech te geven, waren Knessetleden van de Nationaal Religieuze Partij bezig met het schreeuwen van zware verwijten en het verstoren van de plechtigheden. Zowel Bezalel Smotrich als Itamar Ben-Gvir werd al snel verzocht de zaal te verlaten. Later moesten andere parlementsleden van Shas, Verenigd Tora Jodendom en Likoed wegens ordeverstoringen ook de zaal verlaten. Bennett speechte standvastig door, maakte nog een opmerking richting de schreeuwers en benadrukte het belang van dialoog en samenwerking. Ook Lapid had een speech voorbereid, maar hij besloot deze niet uit te spreken. In plaats daarvan liep hij naar het spreekgestoelte waar hij zijn excuses aanbood aan zijn aanwezige 86-jarige moeder voor het gedrag van andere leden in de Knesset. 

Netanyahu nam daarna nog eenmaal het woord als premier. Hij zwoer te zullen vechten tegen de nieuwe regering, die hij als gevaarlijk typeerde. Daarnaast waarschuwde hij voor zwakheid vis à vis Teheran. Ten slotte verklaarde hij dat het snel terug zou keren in de premierszetel.

Vervolgens kwam het aan op de stemming. Eerst werd de nieuwe voorzitter van de Knesset gekozen. Met een meerderheid van 67 stemmen ging de eer naar Mickey Levy (Yesh Atid), die daarna de voorzittershamer overnam voor de stemming over de nieuwe regering. 

Het zou erom gaan spannen: de meerderheid van de ‘veranderingscoalitie’ is flinterdun. Gedurende de ochtend zaaide een lid van Ra’am nog twijfel over zijn stem. Een ander parlementslid, van Arbeid, werd zelfs uit het ziekenhuis gehaald om maar te kunnen stemmen. Dat deed ze overigens liggend, terwijl ze herstellende was van een ruggenprik. Uiteindelijk stemde 60 Knessetleden voor, en 59 tegen. Asgrauw verliet Netanyahu de premierszetel, terwijl Bennett en Lapid elkaar in de armen vielen. Vervolgens werden alle nieuwe ministers ingezworen en namen zij hun nieuwe plekken in in de Knesset. De gebeurtenissen in de Knesset werden gadegeslagen door zowel pro- als anti-Netanyahu demonstranten in zowel Jeruzalem als Tel Aviv.

Na de stemming kwam de nieuwe regering voor het eerst formeel bijeen. Bennett roemde het nieuwe begin en hij hoopt dat deze nieuwe ploeg de scheuren in de samenleving kan helen. Mede daarom vroeg hij de ministers om niet ideologisch te handelen, maar om te handelen ten behoeve van de stabiliteit. Lapid benadrukte het belang van vriendschap en vertrouwen, volgens hem het fundament van de nieuwe regering. Voor het eerst heeft Israel een regering met een premier met een keppel en een Arabische partij die volwaardig meeregeert.

De regering Bennett-Lapid. (bron: Twitter / @LahavHarkov)

Gedurende deze week zullen ministeries worden overgedragen en is de gehele nieuwe ministersploeg langsgekomen bij vertrekkend president Reuven Rivlin, voor de bovenstaande groepsfoto. Hieronder de lijst met alle 28 ministers en onderministers: 

Ministers

Portefeuille

Minister

Premier van Israel (tot 23 augustus 2023)

Naftali Bennett (Yamina)

Alternatieve premier van Israel
Minister van Buitenlandse Zaken

Yair Lapid (Yesh Atid)

Vicepremier
Minister van Defensie

Benny Gantz (Blauw-Wit)

Vicepremier
Minister van Justitie

Gideon Sa’ar (Nieuwe Hoop)

Minister van Financiën

Avigdor Lieberman (Yisrael Beitenu)

Minister van Binnenlandse Zaken

Ayelet Shaked (Yamina)

Minister van Onderwijs

Yifat Shasha-Biton (Nieuwe Hoop)

Minister van Transport

Merav Michaeli (Arbeid)

Minister van Sociale Zaken

Meir Cohen (Yesh Atid)

Minister van Landbouw

Minister voor de ontwikkeling van de periferie, de Negev en Galilea

Oded Forer (Yisrael Beitenu)

Minister van Aliyah en Integratie

Pnina Tamano-Shata (Blauw-Wit)

Minister van Communicatie

Yoaz Hendel (Nieuwe Hoop)

Minister van Volkshuisvesting

Minister van Jeruzalem-zaken en Erfgoed

Ze’ev Elkin (Nieuwe Hoop)

Minister van Cultuur en Sport

Chili Tropper (Blauw-Wit)

Minister van Volksgezondheid

Nitzan Horowitz (Meretz)

Minister van Economische Zaken

Orna Barbivai (Yesh Atid)

Minister van Milieubescherming

Tamar Zandberg (Meretz)

Minister van Diaspora-zaken

Nachman Shai (Arbeid)

Minister van Toerisme

Yoel Razvozov (Yesh Atid)

Minister van Interne Veiligheid

Omer Bar-Lev (Arbeid)

Minister van Inlichtingenzaken

Elazar Stern (Yesh Atid)

Minister van Regionale Coöperatie

Issawi Frej (Meretz)

Minister van Religieuze Zaken

Matan Kahana (Yamina)

Minister van Nationale Infrastructuur, Energie, en Water

Karine Elharrar (Yesh Atid)

Minister van Wetenschap en Technologie

Orit Farkash-Hacohen (Blauw-Wit)

Minister van Nederzettingen

Nir Orbach (Yamina)

Minister voor Sociale Gelijkheid

Meirav Cohen (Yesh Atid)

Minister in het Ministerie van Financiën

Hamad Amar (Yisrael Beitenu)

 

Onderministers

Portfolio

Minister

Onderminister van Arabische Zaken in het Kantoor van de Premier

Mansour Abbas (Ra’am)

Onderminister van Economische Hervormingen in het Kantoor van de Premier

Abir Kara (Yamina)

Onderminister van Defensie

Alon Schuster (Blauw-Wit)

Onderminister van Buitenlandse Zaken

Idan Roll (Yesh Atid)

Onderminister van Interne Veiligheid

Yoav Segalovich (Yesh Atid)