Mansour Abbas preekt verzoening en samenwerking

Gisteravond sprak Mansour Abbas, de leider van de kleine Arabisch-islamitische Ra’am-partij, Israel live op vier televisiekanalen toe. Met zijn 4 zetels in de Knesset kan hij namelijk een nieuwe regering maken of breken. Zowel links als rechts Israel zat klaar om te luisteren naar de meest onwaarschijnlijke kingmaker in de Israelische parlementaire geschiedenis.

Mansour Abbas geeft een speech in Nazareth op 1 april 2021. (bron: screenshot i24 News)

Abbas, die met zijn conservatief-islamitische fractie wegtrok bij de Verenigde Lijst, stelt tijdens zijn speech in Nazareth een nieuwe lijn voor de Arabische-Israelische politici: niet boycotten, maar samenwerken waar het kan. Hij wil meedoen, om zo ook de welvaart van Arabische Israelis te verbeteren. Indien nodig, zo liet hij eerder zien, met premier Benjamin Netanyahu. Samenwerking met de controversiële premier leidde vlak voor de verkiezingen tot de breuk met de andere Arabische partijen van de Verenigde Lijst.

Na de verkiezingen komt hij dus op eigen kracht met vier cruciale zetels in de Knesset. Precies de zetels die zowel het blok vóór Netanyahu als het blok ‘alles behalve Bibi’ nodig hebben voor een meerderheid. Beide kanten proberen Ra’am over te halen, maar die partij lijkt vooralsnog onvermurwbaar. Voor nu laat Mansour Abbas beide kampen gissen naar de strategie van Ra’am.

Maar tijdens zijn televisietoespraak gaf hij wel een tipje van de sluier. Hij nam een opvallende verzoende toon aan. Hij beschreef zichzelf als “een man van de Islamitische beweging, een trotse Arabier en moslim, en een burger van de staat Israel”. Hij wil “een nieuw tijdperk … van betere samenwerking tussen Joden en Arabieren”, en riep op om “raakvlakken te zoeken, om een andere realiteit te creëren voor alle inwoners van de staat”.

Hij noemde het probleem van criminaliteit en de slechte voorzieningen :”Ik vertegenwoordig 20% van de Israelische bevolking … Als een weg in een Arabisch dorp niet deugt, maakt het niet uit of een Arabier of Jood erop rijdt. Als er criminelen mensen afpersen, maakt het hun niet uit in welke taal het bordje op je winkel is. Als mijn buurman honger lijdt, dan zijn mijn familie en ik in gevaar.” Zo sloot hij geen enkele partij uit, maar hij wilt liever niet gezien worden als kingmaker: “Ik wil geen deel uitmaken van een rechts of links blok, maar het blok mensen dat mij gekozen heeft.”

Reacties vanuit links en rechts

De reacties op de speech van Mansour Abbas waren verdeeld. Zo is Bezalel Smotrich, leider van de Nationaal Religieuze Partij, woest omdat de Likoed met het idee speelt om met Ra’am in zee te gaan. Ra’am en de extreemrechtse religieus-zionistische partij hadden elkaar al herhaaldelijk expliciet uitgesloten als coalitiepartners. Smotrich weigert nu ook telefoontjes van de Likoed. De charedische partijen houden een slag om de arm, zo stelde een voorman van Verenigd Tora Jodendom dat hij liever zou samenwerken met Ra’am dan met de linkse partijen. Opvallend was ook dat Yoav Kisch van de Likoed tweette dat hij de speech als positief zag, want hij zag ‘een Arabische partij die wel wilt meedoen’.

Ondertussen tracht Merav Michaeli, de voorvrouw van Avoda, Abbas over te halen naar het anti-Bibi-kamp. Eerder sprak ook Yesh Atid-leider Yair Lapid met Abbas, maar hij kreeg hem nog niet zo ver dat hij toezegde. Enkele dagen terug waarschuwde Benny Gantz (Blauw-Wit) Abbas al om koste wat kost niet met Netanyahu in zee te gaan. Mansour Abbas blijft momenteel met beide kampen in gesprek.