VN-Mensenrechtenraad presenteert eenzijdig rapport tegen Israel

Een onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad kwam afgelopen donderdag met een rapport waarin forse kritiek wordt geuit op het Israelische optreden bij de grens van Gaza. In sommige gevallen zou er zelfs sprake kunnen zijn van oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid, aldus de Mensenrechtenraad. Het rapport gaat echter totaal voorbij aan het maandenlange geweld van Palestijnse terreurgroepen.

De VN-Mensenrechtenraad bestaat uit ondemocratische landen als Saoedi-Arabië, Afghanistan, Cuba, Qatar en China en ligt al langer onder vuur vanwege de anti-Israel obsessie bij het internationale orgaan.

‘Mars van Terugkeer’

Sinds 30 maart 2019 vinden er iedere vrijdagmiddag, en regelmatig ook op andere dagen van de week, gewelddadige rellen plaats bij de grens tussen Gaza en Israel. De Gazanen doen dit naar eigen zeggen om op te komen voor hun ‘recht van terugkeer’. Dit recht is omstreden, omdat de Palestijnen zich willen vestigen in wat nu Israel is.

Terreurbeweging Hamas speelt een grote rol in deze zogeheten ‘Mars van Terugkeer’. Zo regelt Hamas bussen om Palestijnen richting de grens te vervoeren en jutten ze relschoppers op. Ook zorgt Hamas voor een riante uitkering als Palestijnen gewond raken tijdens de rellen: gewonden krijgen omgerekend 180 euro. De nabestaanden van omgekomen ‘martelaren’ ontvangen zelfs 2.645 euro. Ook Islamitische Jihad en andere terreurfacties zijn betrokken bij de protesten.

Onder de dekmantel van de Mars van Terugkeer worden aan de lopende band terreurdaden gepleegd. Zo werden er onder andere molotovcocktails en explosieven gegooid naar Israelisch grondgebied, duizenden autobanden verbrand, (pogingen tot) infiltratie gedaan en werd belangrijke infrastructuur zoals een humanitaire hulptoegang vernield. Het Israelische leger reageerde door demonstranten – op sommige dagen wel 40.000 – met traangas uit elkaar te drijven. Palestijnen die het grenshek aanvielen werden na een waarschuwing door het Israelische leger geneutraliseerd. Hierdoor kwamen het afgelopen jaar 189 Palestijnen om het leven.

Internationaal recht

Volgens het donderdag verschenen VN-rapport was het gebruik van geweld door de IDF echter in vrijwel alle gevallen in strijd met internationaal recht. Slechts in twee van de 189 gevallen zou er volgens de Mensenrechtenraad mogelijk sprake zijn geweest van ‘rechtstreekse deelname aan vijandelijkheden’ of een ‘onmiddellijke bedreiging van het leven of het risico van ernstige verwondingen’, waardoor het Israelische leger terug mocht schieten.

Hiermee gaat het rapport volledig voorbij aan het maandenlange Palestijnse geweld bij het grenshek. Niet-gouvernementele organisaties als het Jerusalem Center for Public Affairs en NGO Monitor hebben uitgebreid gedocumenteerd hoe de Palestijnen de demonstraties gebruikten om aanslagen te plegen tegen het grenshek en andere Israelische infrastructuur. Het rapport negeert dit bewijs – vastgelegd op tientallen video’s – volledig. NGO Monitor heeft zelfs 40 pagina’s aan bewijs aangeleverd aan de Mensenrechtenraad, maar dit is volledig genegeerd. In plaats daarvan is het rapport grotendeels gebaseerd op anonieme Palestijnse bronnen, die niet te verifiëren zijn.

Ook wordt de betrokkenheid van Palestijnse terreurgroepen bij de Mars van Terugkeer gebagatelliseerd. Het rapport beweert zelfs dat slechts 29 van de 189 doden lid waren van terroristische groeperingen, terwijl Hamas op 16 mei 2018 al toegaf dat die week 50 van de 62 doden lid waren van Hamas. Tientallen van de ‘burgerslachtoffers’ die het VN-rapport noemt, zijn reeds door het Intelligence and Terrorism Information Center geïdentificeerd als leden van Hamas, Islamitische Jihad, de PFLP en DFLP.

‘Onvoldoende gebalanceerd’

Sadet Karabulut (SP) stelde op vrijdag direct Kamervragen over het rapport aan minister Blok (Buitenlandse Zaken). Het Kamerlid wil dat de minister reageert op de bevindingen, en vraagt of de minister Israel wil veroordelen voor het gebruik van geweld aan de grens met Gaza. De kans dat minister Blok dat gaat doen is echter klein. Blok zei op 22 mei vorig jaar nog dat hij de opzet van het onderzoek “onvoldoende gebalanceerd” vond, omdat alleen de acties van Israel worden onderzocht.

Blok riep toen op tot een onafhankelijk onderzoek door Israel zelf, zoals ieder democratisch land doet na de inzet van geweld. Dit onderzoek staat in Israel onder leiding van de militaire advocaat-generaal. Bij twee incidenten zou mogelijk sprake zijn geweest van een schending van de rules of engagement door individuele soldaten. Naar deze incidenten doet de advocaat-generaal op dit moment onderzoek.