Woningbouw Zuid-Jeruzalem opnieuw veroordeeld

Israel zoekt aannemers voor de bouw van 1.257 nieuwe woningen in de wijk Givat Hamatos in Zuid-Jeruzalem. De voorgenomen bouw van de nieuwe Joodse wijk vlak over de wapenstilstandlijn van 1949 (de Groene Lijn) stuit op veroordeling van onder meer de Palestijnse Autoriteit, de VN en de Nederlandse ambassadeur Hans Docter.

Aangezien het gaat om nieuw te bouwen woningen ten zuiden van de Groene Lijn, alsnog binnen de stadsgrenzen van Jeruzalem, stuiten besluiten over bouwprojecten in Givat Hamatos geregeld op internationale verontwaardiging. Op zondag begon het Israelische ministerie van Woningbouw offertes aan te nemen voor het bouwproject.

Strategische locatie in Zuid-Jeruzalem

Volgens critici zorgt de ligging van de nieuwe wijk ervoor dat Arabische wijken van Jeruzalem van elkaar en van steden op de Westelijke Jordaanoever als Bethlehem en Hebron worden afgesloten. “Als [Givat Hamatos] gebouwd wordt, consolideert het de ring van nederzettingen tussen Oost Jeruzalem en Bethlehem op de bezette Westelijke Jordaanoever nog meer,” klaagde VN-afgezant voor het Midden-Oosten Nikolay Mladenov. “Het zou ernstige schade toebrengen aan de vooruitzichten voor een toekomstige, aaneengesloten Palestijnse staat, en voor onderhandelingen over een tweestatenoplossing gebaseerd op de lijnen van voor 1967, met Jeruzalem als hoofdstad van beide staten.”

EU-Hoge Vertegenwoordiger Buitenlandse Zaken Josep Borrell veroordeelde de “aangekondigde nederzettingsactiviteiten” als “verzwakking van onderling vertrouwen tussen partijen, dat juist noodzakelijk is voor het hervatten van zinvolle onderhandelingen.”

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit noemde de bouwplannen “een poging van Israel om de internationaal gesteunde tweestatenoplossing te vermoorden.”

Woningbouw afgekeurd door Nederland, raketaanval niet

De Nederlands ambassadeur in Israel Hans Docter heeft zich ook vaker uitgesproken tegen woningbouw in Zuid-Jeruzalem, onder meer afgelopen juni en februari. Ditmaal riep Docter Israel op om na “historische vredesdeals in de regio” niet de “vooruitzichten op vrede thuis in gevaar te brengen”. Hier wijdde hij zondag vier berichten op Twitter aan. Een raketaanval vanuit de Gazastrook op Ashdod en Bat Yam, de nacht ervoor, vond de ambassadeur niet belangrijk genoeg om een tweet aan de wijden.

Na de Nederlandse veroordeling van bouwplannen in Givat Hamatos in maart stelde Thierry Baudet namens FVD kamervragen over waarom Nederland hoort bij “de kopgroep van EU-lidstaten die Israël telkens bekritiseren”.

VS en de nederzettingen

Amerikaans buitenlandminister Mike Pompeo baarde vrijdag opzien door een bezoek aan te kondigen aan de nederzetting Psagot op de Westelijke Jordaanoever, waar een wijngaarde een wijn naar hem vernoemd heeft, en aan de Golanhoogte. Hij wordt de eerste Amerikaanse buitenlandminister die een bezoek brengt aan een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, nadat hij in november 2019 verklaarde dat deze nederzettingen niet meer volgens de VS in strijd zijn met internationaal recht. Verwacht wordt dat de komende regering van Joe Biden kritischer tegenover Israelische nederzettingen zal staan, in lijn met Amerikaans beleid van voor de Trump-administratie.

kaart Zuid-Jeruzalem

Kaart van Zuid-Jeruzalem, met Givat Hamatos aangegeven in het rood