DFLP: ‘coronapandemie weerhoudt ons niet de strijd voort te zetten’

De coronapandemie zal het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) er niet van weerhouden de strijd tegen Israël voort te zetten, aldus de militie in een statement met een video van het voorbereiden van een raketaanval.

Terwijl de wereld worstelt met de verspreiding van het coronavirus, heeft de DFLP andere prioriteiten. Maandag heeft de gewapende tak van de DFLP – de Nationale Verzetsbrigades – een statement in combinatie met een video uitgebracht, waarin wordt gedreigd met raketaanvallen op Israël.

“De coronapandemie zal de Nationale Verzetsbrigades er niet van weerhouden de strijd en het verzet voort te zetten, inclusief het voorbereiden en klaarzetten van alle beschikbare middelen om de aggressie van de Israëlische bezetting het hoofd te bieden” – aldus het DFLP-statement. In de video bij het bericht is de voorbereiding van een raketaanval te zien.

In de Gazastrook, waar de video is opgenomen, is overigens geen sprake van Israëlische bezetting. Israël heeft zich in 2005 uit de kustenclave teruggetrokken en kreeg de Palestijnse Autoriteit de controle in het gebied. In 2007 nam terreurgroep Hamas de macht echter over in Gaza. Sindsdien hanteren Israël en Egypte een blokkade en heeft de PA sancties aan de Gazastrook opgelegd in een poging de controle terug te krijgen.

Het dreigende statement van de DFLP is gepubliceerd op wat Palestijnen Landdag noemen. Op deze dag wordt herdacht dat op 30 maart 1976 zes Palestijnen werden doodgeschoten bij protesten tegen het voornemen van de Israëlische overheid destijds om land tussen twee Arabische dorpen in het noorden van het land, wat deels in privaat bezit van Arabieren was, als staatsland te onteigenen.

Afgelopen donderdag sprak VN-gezant Mladenov nog lovende woorden voor Israël, dat vitale medische hulpmiddelen tot de door terreurgroep Hamas bestuurde Gazastrook toelaat. Een dag later werd vanuit Gaza echter een raket afgeschoten op de Israëlische stad Sderot. Het is niet bekend welke factie achter de raketaanval zit – in de kustenclave zijn verschillende groeperingen actief, waarvan velen in coördinatie met Hamas – zo ook de DFLP. Eerder greep Hamas de coronapandemie al aan om van Israël te eisen dat het alle Palestijnse gevangenen vrijlaat, en sprak de terreurgroep dreigend van een “rode lijn”.

De DFLP is in 1969 opgericht als afsplitsing van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Gedurende de jaren zeventig pleegde de Marxistisch-Leninistisch-Maoïstische groep verschillende beruchtmakende aanslagen, waarvan de meest notoire op een basisschool in Ma’alot. Drie Palestijnse terroristen gijzelden in 1974 115 Israeli’s, waarvan 105 kinderen. Voor de gijzeling hadden de drie Palestijnen onderweg naar de school al vijf dodelijke slachtoffers gemaakt, waaronder een 4-jarig kind. Bij de gijzeling eisten de DFLP-leden de vrijlating van 23 Palestijnse gevangenen en dreigden ze de gijzelaars te vermoorden. Toen het Israelische leger de school bestormde, vermoordden de terroristen 25 gijzelaars, waarvan 22 kinderen, en vielen er 68 gewonden.