Dossier: Nederzettingen

De Israelische nederzettingen zijn een veelbesproken onderwerp. Hoe ontstonden de nederzettingen en wat is hun rol in het vredesproces?

Ontruiming van nederzettingen

Ontruiming van nederzettingen
In 1979 tekenden Israel en Egypte een overeenkomst waarbij Israel in ruil voor vrede en erkenning de volledige Sinaïwoestijn aan Egypte teruggaf. In 1982 werden achttien Joodse nederzettingen en ruim 170 militaire installaties ontruimd en vernietigd. 7.000 Joodse inwoners van de nederzettingen moesten de Sinaï verlaten. De huizen werden gesloopt, zodat de inwoners nooit meer zouden kunnen terugkeren.

Eenzelfde actie vond plaats in 2005, toen Israel zich eenzijdig uit de Gazastrook terugtrok. In Gaza ontruimde het Israelische leger 21 Joodse nederzettingen met een totale bevolking van 7.000 mensen. Tegelijkertijd werden ook vier nederzettingen op de Westoever ontruimd. Dit ging gepaard met veel protesten: het leger trad met harde hand op en de bevolking van de nederzettingen voelde zich door de overheid verraden.

Uit deze gebeurtenissen blijkt dat Israel bereid is nederzettingen op te geven en dat vestiging op zich geen permanente claim op het land betekent. Wel hebben de beelden van de dramatisch verlopen ontruiming van de nederzettingen in Gaza diepe indruk op de Israelische bevolking gemaakt en is een vergelijkbare ontruiming van nederzettingen op de Westoever geen populair idee. Het feit dat de macht in Gaza na de unilaterale terugtrekking van Israel door Hamas is overgenomen en de veiligheidssituatie voor Israel er uiteindelijk door is verslechterd, is daarnaast geen goed visitekaartje voor het idee van unilaterale terugtrekking uit de Westoever.

Afbeelding: Yossi Zamir (Government Press Office).