VN: United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL)
De United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) werd in 1978 opgericht. De Force werd operationeel door resolutie 426 van de VN Veiligheidsraad. De reden voor het oprichten van deze vredesmacht was de Israelische invasie in Libanon tijdens Operatie Litani.
Aanleiding
Door de oprichting van UNIFIL en de wapenstilstand droeg het Israelische leger in 1978 de macht in Zuid-Libanon over aan haar christelijke bondgenoten. Israel trok zich terug, waardoor UNIFIL kon beginnen aan haar mandaat in Zuid-Libanon. Door de grote verscheidenheid aan etnische en religieuze groepen in land was het uitbreken van een conflict slechts een kwestie van tijd. De wapenstilstand in 1978 werd hoopvol ontvangen met uitzicht op een langdurig bestand en stabiliteit in het hele land.
In 1982 kwam hier echter een einde aan toen Israel opnieuw Zuid-Libanon binnenviel. Reden hiervoor waren de vele aanslagen die door de PLO werden gepleegd op Israelische burgerdoelen. De organisatie was eerder al verbannen uit Jordanië, maar vond in Libanon een nieuwe thuisbasis. De Israeli’s zagen geen andere optie dan het verdrijven van de PLO uit Libanon. Dit lukte, maar resulteerde uiteindelijk wel in een Israelische aanwezigheid in Zuid-Libanon. Deze zou duren tot 2000. Pas daarna was UNIFIL eigenlijk weer in staat om haar mandaat te bekleden. Tot op de dag van vandaag is UNIFIL aanwezig in het zuiden van Libanon.
De missie
UNIFIL is een relatief grote vredesmissie. Dit is natuurlijk niet raar wanneer we bedenken dat de grens van Libanon met Israel een lange grens is die door heuvelig gebied loopt. Op dit moment zijn er meer dan 10.000 soldaten gestationeerd in het hele grensgebied. In principe heeft UNIFIL volgens het mandaat ruimte voor 13.000 man personeel. Dit aantal kunnen zij dus ook inzetten wanneer zij de noodzaak daarvan zien.
De vredesmissie houdt zich bezig met het bewaren van vrede en stabiliteit tussen Israel en voornamelijk Hezbollah. Deze terroristische organisatie heeft veel invloed in Zuid-Libanon en heeft meermaals gezegd de staat Israel niet te accepteren. Met andere woorden: Israel moet van de kaart worden geveegd. Dit leidde in 2006 tot een kortstondige oorlog tussen beide partijen, die uiteindelijk eindigde in een wapenstilstand. Sinds 2006 zijn er wel incidenten geweest, maar tot een regelrechte oorlog hebben zij niet geleid.