EU subsidieert organisaties die oproepen tot Israel-boycots

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 28 mei 2018 EU HAMAS PFLP

De EU subsidieert organisaties die oproepen tot het boycotten van de staat Israel. Sommige NGO’s hebben zelfs banden met terreurorganisaties. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Israelische ministerie van Strategische Zaken. De subsidies gaan in tegen het beleid van de EU, dat tegen een boycot van de Joodse staat is. 

In het rapport genaamd The Money Trail, wordt beschreven hoe de EU op directe wijze non-gouvermentele organisaties (NGO’s) steunt die oproepen tot het boycotten, desinvesteren en sanctioneren (BDS) van de staat Israel. In het jaar 2016 kwam zo meer dan vijf miljoen euro terecht bij organisaties die een anti-Israel aanpak – wat in contrast tot EU-beleid staat – erop nahouden. Bovenop dit bedrag ontvangen NGO’s ook op indirecte wijze financiën van de EU, bijvoorbeeld via fondsen, individuele lidstaten en andere NGO’s die geld doorsluizen.

Sommige NGO’s gaan nog een stap verder dan het oproepen tot een boycot van Israel, en hebben banden met terreurorganisaties. Als voorbeeld noemt het Money Trail-rapport de hulporganisatie Norwegian People’s Aid (NPA). Deze Noorse NGO heeft recent nog een boete van de Amerikaanse autoriteiten ontvangen, nadat uit onderzoek bleek dat NPA projecten heeft gefinancierd waaraan Hamas en Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) hebben deelgenomen. Zowel Hamas als PFLP worden door de EU als terreurorganisatie aangeduid. 

Ook Nederlands belastinggeld
In het onderzoek komen ook het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten en Al-Haq naar voren. Deze Palestijnse NGO’s hebben beide vermeende banden met de PFLP en ontvangen beide op indirecte wijze subsidies van de EU. Eerder bleek al uit onderzoeken van onder andere NGO-monitor dat deze met terroristen heulende organisaties geld hebben ontvangen van subsidiefonds HR/IHL Secretariat. Deze geldverdeler wordt onder andere met Nederlands belastinggeld gefinancierd. 

Europees gedoogbeleid
De EU is tegen een boycot van de staat Israel en wijst naar eigen zeggen BDS af. Het is dan ook vreemd dat organisaties wiens beleid indruist tegen deze Europese lijn alsnog subsidies ontvangen uit Brussel. Dat er ook sprake is van door de EU gesubsidieerde NGO’s die banden met terreur hebben, is pervers. Overigens is al langer sprake van een Europees gedoogbeleid ten aanzien van Palestijnse terroristische organisaties. Leden van de PFLP kunnen ongestoord activiteiten in Europa ontplooien, tot aan in de vergaderzalen van het Europees Parlement.

Naar aanleiding van het rapport heeft minister Gilad Erdan EU-buitenlandchef Federica Mogherini opgeroepen om zich aan EU-beleid te houden. Erdan geeft aan van de EU te verwachten dat het geen organisaties subsidieert die banden met terreur hebben. Tot nu toe is het echter muisstil in Brussel, en is er vooralsnog geen sprake van een officiële reactie.