Explosieve ballonnen en raketaanval beantwoord door Israëlische luchtmacht

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 27 jan 2020 GAZA IAF RAKETTEN

In antwoord op het voortdurend oplaten van explosieve ballonnen en een raketaanval vanuit de Gazastrook, is de Israëlische luchtmacht afgelopen weekeinde twee keer in actie gekomen boven de Gazastrook.

Het oplaten van explosieve ballonnen vanuit de Gazastrook gaat nog steeds door. Jongeren-eenheden, gelieerd aan verschillende terreurbewegingen en milities in de kustenclave, laten geïmproviseerde explosieven aan ballonnen op met als doel terreur in Israël te zaaien. Ondanks een toezegging van Hamas aan bemiddelaar Egypte de ballonnen te stoppen, worden vanuit Gaza nog steeds explosieve ballonnen opgelaten.

In antwoord op de explosieve ballonnen, kwam de Israëlische luchtmacht zaterdagavond in actie. Verschillende posities van Hamas, waaronder een wapendepot, zouden zijn getroffen. Zover bekend zijn hierbij geen gewonden gevallen. Een basis van Islamitische Jihad zou ook door de IAF zijn geraakt.

Zondagavond werd vanuit de Gazastrook een raket op Israël afgevuurd. De raket kwam in een open gebied neer en er was dan ook geen sprake van schade of gewonden. Eerder op de dag zouden ook al projectielen zijn afgevuurd, deze wisten de Joodse staat echter niet te halen en kwamen in Gaza zelf neer bij de grens.

In antwoord op de raketaanval heeft de Israëlische luchtmacht diezelfde avond een buitenpost van Hamas gebombardeerd. De IDF houdt Hamas als de facto bestuurder verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de Gazastrook plaatsvindt.

Eerder deze maand reageerde de Israëlische luchtmacht ook al op het oplaten van explosieve ballonnen. Toen trof een helikopter een tunnel van Hamas in de Gazastrook. 

De toenemende spanningen vallen samen met de aankondiging dat deze week president Trump zijn vredesplan gaat presenteren. Palestijnse facties hebben dinsdag tot ‘dag van woede’ tegen het plan verklaard, waarbij demonstraties en rellen worden verwacht. Daarnaast wordt rekening gehouden met een escalatie rondom de Gazastrook, met mogelijke raketaanvallen. Volgens sommige analisten zou terreurgroep Islamitische Jihad in opdracht van broodheer Iran een aanval op Israël uit kunnen voeren in reactie op de ‘deal of the century’ van Trump.