IAF-helikopter treft Hamas-tunnel in reactie op terreurballonnen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 17 jan 2020 GAZA HAMAS IAF

Jongeren-eenheden in de Gazastrook laten weer volop ballonnen met geïmproviseerde explosieven en brandbommen op. In antwoord op de terreurballonnen, heeft een helikopter van de Israëlische luchtmacht een tunnel van Hamas beschoten.

Sinds deze week zijn de ballon-eenheden in de Gazastrook weer volop actief. De groepen, veelal bestaand uit jongeren en aangestuurd door verschillende Palestijnse terreurbewegingen, laten ballonnen met geïmproviseerde explosieven en brandbommen op met als doel terreur in Israël te zaaien. 

Donderdag kwamen meerdere clusters aan ballonnen die geïmproviseerde explosieven met zich droegen neer in Zuid-Israël. In antwoord op de terreurballonnen, heeft een IAF-helikopter in het noorden van de Gazastrook een tunnel van Hamas getroffen. Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigt dat de luchtmacht “infrastructuur voor ondergrondse activiteiten van terreurgroep Hamas” heeft aangevallen.

Op de nacht van woensdag op donderdag voerde de Israëlische luchtmacht ook al aanvallen uit in de Gazastrook. Dat was in reactie op een mortieraanval op Israëlische dorpen op woensdagmiddag. Woensdag was tevens sprake van in Gaza opgelaten terreurballonnen die in Zuid-Israël neerkwamen.

Het oplaten van terreurballonnen is een tactiek die sinds 2018 wordt toegepast, gelijktijdig met de start van de Mars van Terugkeer-protesten. Aanvankelijk werden met name vliegers ingezet, maar ballonnen zijn een effectiever vervoersmiddel voor de geïmproviseerde explosieven en brandbommen gebleken. Honderden hectares aan landbouwgrond en natuurgebied zijn verbrand.

De afgelopen maanden leek het oplaten van ballonnen vanuit Gaza grotendeels gestopt. Sinds deze week zijn verschillende door terreurbewegingen aangestuurde jongeren-eenheden echter weer actief. De Israëlische politie roept mensen op verdachte objecten te melden en er niet in de buurt van te komen. De ballonnen trekken vaak kinderen aan, wat deze tactiek des te wreder maakt.

Palestijnse facties stellen dat de toenemende spanningen een reactie is op dat Israël zich niet aan de afspraken van het wapenstilstandsakkoord zou houden, maar volgens analisten zou er sprake zijn van interne onenigheid over hoe te reageren op de dood van de Iraanse generaal Soleimani.