FVD’er in opspraak wegens complottheorieën

FVD’er Ab Kuijer, nummer 31 op de kieslijst van de partij, werd woensdag ontmaskerd als complottheorist op Twitter. Onder meer verspreidde hij beschuldigingen dat ‘globalisten’ George Soros en Bill Gates zowel achter de coronapandemie als de vaccins ertegen zouden zitten, noemde hij premier Mark Rutte een pedofiel, en verspreidt hij geregeld het gedachtegoed van complottheoristencultus QAnon. Deze complottheorie ziet Donald Trump als een strijder tegen een satanische pedofiele elite, die als ‘Joods’ wordt bestempeld. De FVD’er verspreidt tot op heden op zijn Twitteraccount @abkuijer smadelijke en antisemitische beschuldigingen, en heeft zichzelf de geuzennaam ‘wappie’ toebedeeld, een populaire term voor antiwetenschappelijke complottheoristen die zich verzetten tegen coronamaatregelen.

Collage van posts door FVD’er en zelfverklaarde ‘wappie’ Ab Kuijer (Met dank aan Peter Burger)

Complottheorieën staan geregeld aan de basis van antisemitische vooroordelen zoals de mythe van Joodse wereldheerschappij, de beschuldiging dat de Joden de media in handen hebben, en middeleeuwse aantijgingen zoals het beruchte bloedsprookje, of dat Joden ziektes verspreiden. Toen de builenpest, nu COVID-19.

‘Donald Trump zal elitepedonetwerk oprollen’

De complottheorieën verspreid door Kuijer komen rechtstreeks uit het script van QAnon. “Donald Trump zal het elitepedonetwerk oprollen”, tweette hij onder meer, wat de boodschap van ‘cultusprofeet’ Q kort samenvat. Verder spreekt hij in QAnon-termen zoals een great awakening, waarbij mensen “wakker zullen worden” en de logica en waarheid van hun bizarre complottheorie over Joodse wereldoverheersing zullen inzien. Hij noemde expliciet premier Rutte als deel van dit ‘pedonetwerk’: “Rutte houdt wel van kinderen hoor. Vraag maar aan Joris Demmink”.

De bizarre uitlatingen van de FVD-kandidaat werden ontdekt door online factchecker Peter Burger. De onderzoeker van de Universiteit Leiden doorzocht websites aangehaald door partijleider Thierry Baudet, die beweerde (antisemitische) complottheorieën af te zweren, nadat een antisemitische tirade van hem op een partijbijeenkomst van FVD tot een breuk in de partij had geleid. Daarbij uitte Baudet veel van dezelfde aantijgingen die Kuijer verspreidt, zoals de overtuiging dan het coronavirus kwam door Soros en “ik mag niet zeggen wie, want dan vindt Nicki me een antisemiet.” Nicki Pouw-Verweij sprak de FVD-leider aan op zijn uitlatingen bij de bijeenkomst en publiceerde er een brief over, waarvan de inhoud door meerdere aanwezigen is bevestigd. Zij stapte uit de partij.

Waarschuwingen CIDI genegeerd

CIDI volgt al langer nauw het steeds duidelijker wordende probleem van institutioneel antisemitisme bij FVD. Toen bekend werd dat openlijk nazistische grapjes wemelden in Whatsapp-groepen van jongerenafdeling JFVD, bood CIDI zijn expertise aan om antisemitisme uit de partij te helpen weren. Hier werd geen gehoor aan gegeven. Sterker nog, niet de verspreiders van racisme, antisemitisme en andere schokkende vormen van discriminatie werden geroyeerd, maar degenen die de berichten gelekt hadden.

Na de beruchte uitbarsting van Baudet in november 202o riep CIDI op tot een onafhankelijk onderzoek naar antisemitisme binnen de partij, in navolging van het onderzoek van de Equality and Human Rights Commission (EHRC), de Britse variant van het College voor de Rechten van de Mens, bij het Britse Labour. Ook hieraan werd geen gehoor gegeven: een volkomen niet-onafhankelijk intern onderzoek bagatelliseerde het probleem.

FVD heeft verklaard dat Kuijer onder persoonlijke titel tweet en dat hij “niet de partijstandpunten of het gedachtegoed van FvD” vertolkt. “Zeg maar dat ik teveel zon heb gehad,” verklaarde de in Zuid-Frankrijk woonachtige Kuijer zelf, toen zijn Twitterpagina het nieuws haalde. Nog steeds verspreidt hij zijn complottheorieën, en retweet Baudet geregeld Twitteraars die soortgelijke onwaarheden over de huidige coronacrisis verspreiden.