Geldstroom van Qatar naar Gaza wordt hervat

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 20 aug 2021 GAZA HAMAS QATAR VN

Na maanden onderhandelingen tussen Qatar, Israel en de Verenigde Naties, met tussenkomst van Egypte, kan er weer geld vanuit Qatar naar Gaza. Met een ingewikkelde constructie moet er nu 10 miljoen Amerikaanse dollar (ca. €8,6 mln) per maand naar arme families in Gaza gaan, $100 per familie, zonder dat het geld bij Hamas terechtkomt.

cash uit Qatar

Foto: 401kcalculator.org

Tot het begin van het rakettenoffensief van Hamas in mei stuurde Qatar miljoenen dollars in contanten per maand naar Gaza, die Israel telkens Gaza in liet. De betalingen waren noodzakelijk op humanitaire gronden, aangezien veel Palestijnen in Gaza nog geen $100o per jaar verdienen. Het leeuwendeel van het geld ging echter naar Hamas, dat het geld voornamelijk aan zichzelf en aan wapentuig uitgaf. Eerder deze week toonde een Duits rapport aan dat Hamas zichzelf met meer dan $500 miljoen verrijkt heeft. Hoewel het bepaald geen elegante oplossing was, hielp dit geld lange tijd relatieve rust te bewaren. Op enig moment werd deze geldstroom haast officieel erkend, als ‘goedgekeurde betalingen aan goedgekeurde projecten’. Jarenlang, tussen 2014 en 2021, was er geen grootschalige militaire actie tegen Hamas nodig. Sinds de meest recente geweldsescalatie en het aantreden van een nieuwe Israelische regering laat Israel echter de geldkoffers uit Qatar de kustenclave niet meer in.

Wel zijn er honderden miljoenen dollars nodig om Gaza weer op te helpen bouwen: de schade aangericht wordt in totaal geschat op zo’n $300 miljoen. Hoewel er ook open gebieden in Gaza zijn, lanceert Hamas het liefst raketten vanuit dicht bebouwd stedelijk gebied. Zo kan de eigen bevolking als menselijk schild dienen tegen Israelische tegenaanvallen. Daardoor lijden de armste mensen in Gaza het meest door de rakettenterreur van Hamas. Het is de bedoeling dat deze mensen nu zelf geld krijgen, om hun levens weer op te kunnen bouwen.

Follow the money

Het uitblijven van geld voor heropbouw leidde de afgelopen maanden tot grote woede in Gaza, en dreigingen van meer geweld. Afgelopen maandag werd voor het eerst sinds mei een raket richting Israel gelanceerd. Israel koos voor de-escalatie: er werd zelfs een aantal Gazaanse handelaars de grens overgelaten, in een versoepeling van beleid. Intussen werd een oplossing bedacht om geld te krijgen naar de mensen die het nodig hebben. Strenge verboden om geld elektronisch naar terreurgroepen als Hamas te sturen, bemoeilijken dit. Tijdens Operatie Wachter Der Muren vroeg Hamas hierom om donaties in Bitcoin.

Qatar zal vanaf september maandelijks $10 miljoen op een bankrekening in New York storten. Dit geld wordt gestuurd naar een niet nader gespecificeerde bankrekening in Ramallah; de rol van de Palestijnse Autoriteit hierin is onduidelijk. Vanuit deze Palestijnse bankrekening wordt het geld doorgesluisd naar de rekening van de Verenigde Naties in Gaza. Deze deelt dan bankpassen uit aan 100.000 Gazaanse families, die zo hun $100 (€85,70) per maand kunnen opnemen. Dit zal tot minstens eind 2021 doorgaan.

Het is te hopen dat dit geld ondanks de verschillende tussenstops daadwerkelijk terechtkomt bij de beoogde ontvangers ervan. Door corruptie bestaat de top van Hamas uit miljonairs en miljardairs, die heersen over een van de armste enclaves ter wereld, maar ook als organisatie over een vermogen van meer dan $500 miljoen beschikken.