Historisch bezoek Herzog aan VAE

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 31 jan 2022 HERZOG ISRAEL VAE

Afgelopen zondag is de Israelische president Isaac Herzog aan een historisch bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten begonnen. Hij was daar op uitnodiging van kroonprins sheikh Mohammed bin Zayed.


In vol ornaat werd het toestel van El Al – met daarin de president – ontvangen door de Emiratische minister van Buitenlandse Zaken in Abu Dhabi. Herzog is de derde Israëlische hoogwaardigheidsbekleder die de VAE bezoekt, minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (Yesh Atid) en premier Naftali Bennett (Yamina) gingen hem voor.

Met de kroonprins sprak Herzog over bilaterale banden, regionale uitdagingen en het belang van vrede. “Ik kom met de zegen van vrede, voor de hele regio en al haar volkeren”, aldus Herzog. Bij de ontvangst in het Koninklijk paleis klonk het Israelische volkslied, het Hatikvah.

Later op de dag sprak Herzog nog met de lokale Joodse gemeenschap in de VAE. Bij dit bezoek sprak hij zijn dank uit voor MBZ, toenmalig premier Netanyahu en toenmalig president Trump voor het sluiten van de Abraham Akkoorden, die volgens hem een nieuwe dynamiek aan de regio geven. Tevens roemde hij de wijze waarop de VAE tolerantie hoog in het vaandel hebben. Op maandag zal Herzog naar de Expo 2020 in Dubai gaan. 

Opvallend, in hetzelfde weekend riep een vooraanstaand opiniemaker in Koeweit op tot normalisatie met Israel. Daarnaast is de kans groot dat Herzog binnenkort ook op bezoek gaat in Turkije, aldus bronnen rond de Turkse president Erdoğan.

Houthi’s vallen VAE aan tijdens bezoek Herzog

De Jemenitisch-sjiitische terreurbeweging viel gedurende het bezoek van Herzog de VAE aan. Een ballistische raket werd onderschept door het leger van de VAE. De Houthi’s, die steun krijgen van de ayatollahs in Iran, zijn al jaren in strijd verwikkeld met zowel de VAE als Saoedi-Arabië

De Verenigde Staten en Israel veroordeelden de aanslag. Zij stelden dat terwijl Israel en de VAE bruggen bouwen naar vrede, dat de Houthi’s deze alleen maar willen verwoesten.