Hoofd KVK Dubai: geen bezwaar tegen producten uit Israëlische nederzettingen

Het hoofd van de Kamer van Koophandel en Industrie in Dubai zegt dat de Verenigde Arabische Emiraten geen bezwaar tegen producten uit Israëlische nederzettingen hebben. Volgens Hamad Buamim bevordert dit de Palestijnse economie.

De in de Israëlische nederzetting Rechelim gevestigde wijngaarde Tura Winery tekende deze week een overeenkomst in Dubai.

Buamim sprak met het Israëlische zakenblad Globes. “We zijn een open markt in iedere betekenis van het woord, en dat betekent des te breder de handel en des te meer het verschillende bevolkingen in de regio kan helpen, des te beter”. 

De VAE zal producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever dan ook niet boycotten, aldus het KVK-hoofd. Buamim wijst erop dat tienduizenden Palestijnen werkzaam zijn in Israëlische fabrieken. Buamim stelt dat met de import van producten uit nederzettingen, hiermee ook de Palestijnse economie gebaat is.

De uitspraak van de KVK in Dubai komt nadat Bahrein terug is gekomen op een statement over het etiketteren van producten uit nederzettingen als ‘made in Israel’. Tijdens een bezoek aan de Joodse staat afgelopen week zei minister Zayed R. al-Zayani dat Bahrein geen onderscheid zal maken tussen producten uit Israël en producten uit nederzettingen. Niet lang daarna kwam het ministerie van Al-Zayani echter met een statement dat de woorden van de minister “verkeerd geïnterpreteerd” waren. De Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken stelt dat het “vermeende commentaar” door de minister van Industrie “in volledige tegenspraak is met de ondersteunende positie van zijn land voor de Palestijnse zaak”.

Buamim kijkt uit naar gezamenlijke projecten met Israël, zo liet hij aan Globes weten. Volgens de CEO van de Kamer van Koophandel en Industrie zullen deze projecten ontwikkeling in de gehele regio bevorderen, vooral in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit. Hij hoopt dat Palestijnse politici in zullen zien dat dit “essentieel is voor hun volk”, en deel zullen nemen aan de recent gesloten vredesakkoorden. “De voordelen van de huidige overeenkomsten, die ook voor de Palestijnen zullen komen, zijn bijzonder groot en ze hebben het potentieel om de noodzakelijke verandering in de regio aan te brengen.”

Het is (nog) onduidelijk welk etiket de VAE op producten uit Israëlische nederzettingen zal plakken. Hoe dan ook zijn de eerste deals met Israëlische producenten op de Westoever een feit: het in Dubai gevestigde FAM Holding heeft overeenkomsten getekend voor de import van tahini, wijn, olijfolie en honing. De in nederzetting Rechelim gevestigde wijngaarde Tura Winery liet deze week op Facebook weten dat haar wijn en olijfolie binnenkort in de Emiraten verkrijgbaar zullen zijn.

In Nederland is sprake van een ontmoedigingsbeleid. Nederlandse bedrijven worden door de regering ontmoedigd “economische relaties met bedrijven in Israëlische nederzettingen in bezet gebied” aan te gaan. “Bedrijfsactiviteiten die bijdragen aan het ontwikkelen of bestendigen van dergelijke nederzettingen in bezet gebied, beschouwt het kabinet dan ook als onwenselijk”, zo hebben ministers Stef Blok en Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer laten weten. Een EU-richtlijn stelt dat Israël geen soevereiniteit heeft over de in 1967 veroverde Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en de Golan, en dat producten uit Israëlische nederzettingen niet als ‘made in Israel’ geëtiketteerd mogen worden.