Israel en Verenigde Arabische Emiraten gaan samen COVID-19 te lijf

Opnieuw halen Israel en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de banden verder aan. De samenwerking zal zich richten op onderzoek en technologie om de COVID-19-pandemie te lijf te gaan. Onduidelijk is nog hoe het samenwerkingsverband er precies uit gaat zien. Hoewel de Israelische premier Netanyahu donderdag zei dat het Israelische ministerie van Gezondheid rechtstreeks zou gaan samenwerken met dat van de Golfstaat, maakt het officiële persbureau van de VAE slechts melding van een samenwerking tussen private bedrijven.

De bekendmaking is weer een nieuw teken aan de wand voor de ontwikkeling van de relatie tussen Jeruzalem en Abu Dhabi. De afgelopen maand raakte deze in een stroomversnelling. Zo arriveerden er twee vliegtuigen uit Abu Dhabi in Tel Aviv, publiceerde een ambassadeur van de VAE een artikel in een Israelische krant en riep de minister van Buitenlandse Zaken op tot meer samenwerking met Israel.

“Over enkele ogenblikken zullen de ministers van Gezondheid van de Verenigde Arabische Emiraten en de Staat Israel samenwerking aankondigen in het gevecht tegen het coronavirus,” zo zei Netanyahu donderdag op een ceremonie van Israels luchtmacht. “De samenwerking zal zich richten op onderzoek en ontwikkeling, evenals technologie, gebieden die de gezondheid en veiligheid van de hele regio kunnen verbeteren.” De samenwerking zou het gevolg zijn van maanden van “voortdurend en intensief contact” en een “zegen worden voor velen in onze regio”.

Enkelen uren na de speech van Netanyahu – waarin hij ook inging op de Iraanse dreiging, die “onze vrienden” dichterbij zou brengen – volgde een officieel persbericht uit Abu Dhabi. Persbureau WAM maakte echter slechts melding van twee private bedrijven uit de Emiraten die een contract zouden hebben gesloten met twee bedrijven in de Joodse staat. Over de samenwerking met Netanyahu’s regering werd echter niet gerept.

Diplomatieke betrekkingen

De Verenigde Arabische Emiraten heeft formeel nog geen diplomatieke betrekkingen met Israel. De laatste jaren hebben de landen echter achter de schermen de banden aangehaald, omdat beide staten de nucleaire en militaire ambities van Iran als een bedreiging zien. De afgelopen weken dreigde Iran wederom de Joodse staat te vernietigen. Als onderdeel van de voorzichtige contacten tussen de VAE en Israel wil men het bijvoorbeeld mogelijk maken voor Israeli’s om naar de Golfstaat af te reizen. Ook heeft Israel sinds 2015 een vertegenwoordiging bij het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) in Abu Dhabi.

De laatste tijd zijn de contacten steeds publieker geworden. Op 19 mei landde er voor het eerst een rechtstreekse vlucht uit Abu Dhabi in Tel Aviv, gevuld met medische hulpmiddelen voor de Palestijnse gebieden. Op 9 juni volgde een tweede lading hulpgoederen. Beide keren werd de vracht overigens geweigerd door de Palestijnse Autoriteit, als protest tegen de ‘normalisatie’ van Israel door de VAE. De afgelopen twee weken benadrukten zowel Yousef al Otaiba, ambassadeur in de Verenigde Staten, als de minister van Buitenlandse Zaken dat meer samenwerking tussen de twee landen de hele regio vooruit kan brengen.

Afbeelding: Александр Карпенко