Israel trekt banden verder aan met Mediterrane buren

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 19 apr 2021 CYPRUS GRIEKENLAND ISRAEL VAE

Al jaren worden de banden tussen Israel, Cyprus en Griekenland sterker en sterker. Recentelijk hebben zij weer een stap gezet tot een diepere samenwerking tussen de drie landen.

Paphos meeting

De buitenland-ministers van Cyprus, Griekenland, Israel en de VAE tijdens de samenkomst in Paphos, april 2021. (Bron: Israelisch ministerie van Buitenlandse Zaken)

Gedurende een ontmoeting in het Cypriotische Paphos, waar ook de Verenigde Arabische Emiraten aan tafel zaten, werd gesproken over regionale uitdagingen en meer samenwerking op het gebied van technologie, energie en defensie. Minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi sprak daar met zijn ambtsgenoten en zij stelden dat andere landen in de regio welkom waren om zich bij het kwartet zich aan te sluiten. Ashkenazi benadrukte tevens dat Israel alles op alles zal zetten om te voorkomen dat Iran een nucleair wapen in handen zal krijgen.

De gesprekken in Paphos leken vooral gericht op regionale boeman Turkije, dat al jaren in de clinch ligt met zowel Griekenland, Cyprus als Israel. Waar Israel vroeger goede banden had met Ankara, zijn die sinds Erdoğan aan de macht is ingeruild voor goede banden met Athene. Daarnaast liggen de landen met Ankara overhoop over de gaswinning in de regio, met name rond Cyprus. De aanwezigheid van de VAE bij de gesprekken is een duidelijk gevolg van de Abraham-akkoorden en tevens de gedeelde zorgen van Israel en de VAE omtrent het atoomprogramma van Iran, maar ook de VAE heeft recentelijk vraagtekens gezet bij het Turkse beleid, met name als het op Libië aankomt.

Defensie-deal

Verder kwamen Griekenland en Israel een grote defensie-deal overeen, waarbij enkele miljarden gemoeid zijn. Zo spraken zij af dat zij meer zouden samenwerken op het gebied van de luchtmacht en dat het Israelische Elbit Systems een rol zal spelen bij de R&D voor de Griekse krijgsmacht. Ook moet er een internationaal trainingscentrum komen voor piloten, wat gerund zal worden door de Griekse luchtmacht, in navolging van zo’n centrum van de Israelische luchtmacht. De deal die beklonken is zal voor ca. twintig jaar gelden en werd bejubeld door zowel Griekse als Israelische defensiefunctionarissen, waaronder ministers Nikolaos Panagiotopoulos en Benny Gantz.