Israelisch kabinet stemt unaniem voor vredesdeal met Emiraten

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 12 okt 2020 ISRAEL NETANYAHU VAE VS

Weken na de officiële ondertekening van de Abraham-akkoorden door premier Netanyahu in Washington, D.C., is het vredesakkoord nu ook goedgekeurd door het kabinet. Unaniem stemden alle leden in met vrede met de Verenigde Arabische Emiraten, het derde Arabische land dat vrede sluit met Israel.

Voor de stemming heeft premier Netanyahu nog telefonisch contact gehad met de Emiratische kroonprins Mohammed bin Zayed, en zij nodigden elkaar uit om respectievelijk naar Abu Dhabi en Jeruzalem te komen. Maar eerst zou hij nog een delegatie vanuit de VAE ontvangen in Israel. Beide leiders keken uit naar een goede samenwerking, om zo de vrede te verspreiden in het Midden-Oosten.

Netanyahu stelde dat de deal er kwam wegens de kracht van Israel, en de gedeelde Iraanse dreiging. Zo verwacht hij ook nog meer deals tussen Israel en Arabische landen. Benny Gantz, minister van Defensie en ‘alternatieve premier’, was ook te spreken over het vredesakkoord. In zijn ogen versterkt deze vrede de veiligheid van Israel in de regio. Net als Netanyahu sprak Gantz de hoop uit voor meer vredesakkoorden tussen Arabische landen en de Joodse staat. De deal met Bahrein wordt later in stemming gebracht, daar de volledige deal nog niet helemaal is uitgewerkt.

Beide partijen hopen de banden aan te halen op gebied van technologie, toerisme, economische zaken, volksgezondheid en handel. Beide landen benadrukken hun eigen tolerantie als het gaat om religie, iets wat ook te zien was tijdens de ondertekening in de Amerikaanse hoofdstad. Opvallend is wel dat de deal niet spreekt over moeilijke kwesties als de situatie op de Westelijke Jordaanoever, de Tempelberg of Gaza. De Palestijnse Autoriteit en Hamas wezen het akkoord af en noemden het een verraad en een dolksteek in de rug.

Er wordt verwacht dat de Knesset op donderdag ook in grote meerderheid akkoord zal gaan met het vredesakkoord tussen Israel en de Verenigde Arabische Emiraten.