Israelische luchtmacht beantwoordt mortieraanval uit Gaza

Gisteren zijn drie mortiergranaten vanuit de Gazastrook op Israel afgevuurd. De Israelische luchtmacht heeft gereageerd met een bombardement op terreurinfrastructuur.

Gedurende de middag werden woensdag meerdere keren mortiergranaten afgevuurd vanuit de Gazastrook. De afgelopen weken heeft Zuid-Israel meerdere keren raket- en mortieraanvallen moeten verduren. De beschietingen volgen op een periode van relatieve rust in de regio. Elke provocatie is tot nu toe door de IDF beantwoord.

Zo ook deze. In een persbericht laat het Israelische leger weten dat de luchtmacht een aanval heeft uitgevoerd op “belangrijke terreurinfrastructuur”. “De IDF zal alle maatregelen die tot haar beschikking staan, boven en onder de grond, blijven gebruiken om aanvallen tegen Israeli’s te voorkomen. We zijn voorbereid voor een scala aan scenario’s en zullen actie ondernemen tegen welke poging dan ook om de Israelische soevereiniteit te schenden.”

Een aantal Israelische politici vinden dat het leger harder moet optreden. IDF-stafchef Gadi Eisenkot gaat hier echter niet in mee. Een grootschalige escalatie is volgens de opperbevelhebber “onverantwoordelijk”. De salafistische facties willen Israel een conflict intrekken, aldus Eisenkot. Een nieuwe oorlog wil de majoor-generaal naar eigen zeggen voorkomen, maar mocht het toch onvermijdelijk zijn dan “heeft de IDF de middelen daarvoor”. 

Als aanleiding voor de recente raketbeschietingen wordt naar president Trumps erkenning van Jeruzalem gewezen. Een deel van de aanvallen zijn echter ook onderdeel van een wraakcampagne door Islamitische Jihad. Op 30 oktober ontdekte het Israelische leger een uit Gaza afkomstige tunnel en heeft deze toen op Israelisch grondgebied tot ontploffing gebracht. Door secundaire explosies stortte het ondergrondse bouwwerk ook aan Palestijnse zijde in. Hierbij kwamen meerdere terroristen van Hamas en Islamitische Jihad om. Hierop hebben de jihadisten wraak gezworen.

Zowel Hamas als Islamitische Jihad worden gesteund door Iran. De Islamitische Republiek zou onlangs extra support hebben toegezegd om Jeruzalem “te bevrijden”.

 

 

Bron foto: Twitter / @IAFsite