Knesset stemt in met normalisatie met Bahrein

Vandaag heeft de Knesset ingestemd met het normalisatieverdrag met Bahrein. Net zoals het verdrag met de VAE in oktober, werd het verdrag tussen Jeruzalem en Manama goedgekeurd na een lange, grotendeels ceremoniële sessie met 77 speeches van Knessetleden. Na het ondertekenen van een gedeelde verklaring in Bahrein, kan Israel een officieel naambordje ophangen aan de deur van hun reeds bestaande, eerder nog clandestiene ambassade in de Golfstaat.

Manama, Bahrein

Premier Benjamin Netanyahu (Likoed) daagde de Verenigde Lijst uit om “hun fout recht te zetten” en voor het verdrag met Bahrein te stemmen, omdat zij in oktober tegen het verdrag met de Verenigde Arabische Emiraten gestemd hadden. “En anders geven we jullie binnenkort nog een hoop meer kansen om dat te doen,” hintte hij naar nog meer normalisatiedeals in aantocht. Uiteindelijk stemde de Verenigde Lijst ook tegen de deal met Bahrein. 

Defensieminister en plaatsvervangend premier Benny Gantz riep de Palestijnse Autoriteit op om in navolging van de twee Golfstaten terug te treden tot de onderhandelingstafel. “Als niet voor jullie zelf, doe het voor jullie kinderen. De komende generatie verdient vrede,” was zijn boodschap aan PA-president Mahmoud Abbas.

Eerder vandaag waarschuwde Gantz voor nieuwe verkiezingen, als er geen begroting voor 2021 zou worden aangenomen. Het budget is tot december 2020 uitgesteld. Als er geen begroting wordt aangenomen of nogmaals wordt uitgesteld, valt de regering automatisch. 

Kopman van Jamina Naftali Bennett waarschuwde ook voor verkiezingen: “Ik was altijd tegen nog meer verkiezingen, omdat het zo slecht voor het land is, maar nu is de situatie zo slecht dat we nieuwe verkiezingen en een nieuwe regering nodig hebben.”

Diplomatieke uitwisselingen Bahrein en Soedan

Intussen heeft de Bahreinse buitenlandminister Abdullatif bin Rashid Al Zayani aangekondigd volgende week Israel te bezoeken, in een inmiddels herkenbaar patroon van delegaties over en weer om de deals met Israel’s nieuwe vrienden in de regio verder uit te werken. In dat kader zal zondag een Israelische delegatie Soedan bezoeken, nu ook Khartoem heeft aangekondigd officiële betrekkingen met Israel aan te gaan.

Vanaf 31 januari start Israir met vluchten tussen Tel Aviv en Bahrein. Inmiddels landen Emiratische luchtvaartmaatschappijen Etihad en Flydubai al op Luchthaven Ben-Gurion.