Meer dan 16 raketten afgevuurd vanuit Libanon

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 6 aug 2021 HEZBOLLAH ISRAEL LIBANON RAKETTEN

Voor de tweede keer deze week worden er raketten afgevuurd vanuit Libanon op Israel. Twee dagen terug bleef het bij 3 raketten die richting Kiryat Shmona werden afgevuurd. Vandaag werden meer dan 16 raketten op Israel afgevuurd, waarvan tien werden onderschept. Het luchtalarm ging deze morgen af op de Golanhoogten en in Galilea. Hezbollah zegt verantwoordelijk te zijn voor het afvuren van deze raketten, wat een significante escalatie tussen de twee partijen inhoudt.

raketten libanon

Raketten op Shebaa Farms

De raketten zouden een reactie zijn op de eerdere Israelische vergeldingen. Israel heeft namelijk in respons op de 3 raketten op Kiryat Shmona enkele luchtaanvallen uitgevoerd en artilleriesalvo’s afgevuurd op posities in Libanon. Hezbollah meldt dat deze raketten weer een reactie zijn op de acties van Israel. Opvallend is wel dat de zogeheten Shebaa Farms onder vuur liggen. Dit kleine gebied wordt namelijk geclaimd door Libanon, en wordt vaker door Hezbollah en andere terreurgroepen gebruikt als aanleiding voor het afschieten van raketten richting Israel en organiseren van grensinfiltraties.

In deze brief – verspreid via Telegram – laat Hezbollah weten dat de raketten een respons zijn op Israelische acties in Libanon van begin deze week.

Code rood op de Golan

De ochtend van de inwoners van de Golanhoogten  –  waar zowel Joden, Arabieren als Druzen wonen – werd opeens ruw verstoord door het luchtalarm. Al snel werd het luchtafweergeschut in stelling gebracht terwijl inwoners vluchtten naar de schuilkelders. Meerdere raketten werden vanuit Zuid-Libanon afgevuurd op Israel, zonder enig onderscheid tussen burgers en militairen. Enkele raketten kwamen terecht in Libanon zelf. Er werden geen gewonden of slachtoffers gemeld.

De meesten van deze raketten konden worden onderschept door het Iron Dome, terwijl de andere raketten insloegen in een open gebied nabij Shebaa Farms, bekend in Israel als Har Dov. In respons op de raketbeschietingen vuurde het Israelische leger enkele salvo’s af met artillerie en tanks op de raketinstallaties in Libanon. Momenteel overleggen Israelisch premier Naftali Bennett, minister van Defensie Benny Gantz en de top van het Israelische leger in Tel Aviv over een mogelijke extra respons op de acties van Hezbollah. UNIFIL, de VN-vredestroepen die als buffer fungeren tussen Israel en Libanon, heeft opgeroepen tot kalmte.

Significante escalatie

Waar eerder alleen lokale Palestijnse militanten in Libanon raketten afvuurden op Israel,  bemoeit nu ook Hezbollah zich ermee. De actie van Hezbollah, wat zich de laatste jaren juist in daden afzijdig hield, is dus een significante escalatie. De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, riep recentelijk wel regelmatig op tot acties tegen “de bezetter”, maar die acties bleven tot nu toe uit. 

Hezbollah zou met deze actie de aandacht in Libanon zelf weer willen weerleggen, nadat  een jaar na de gigantische explosie in Beiroet vele Libanezen de afgelopen dagen de straat opgingen om te demonstreren tegen de slechte economische situatie, de verlamde regering en de grote invloed van Iran in het land. Hiermee komt ook de dominante positie van Hezbollah in Libanon enigszins onder druk te staan, het is dus goed mogelijk dat raketbeschietingen op Israel een manier zijn voor Hezbollah om de aandacht te verleggen. 

Bronnen vanuit Libanon melden dat lokale Druzische bewoners probeerden te voorkomen dat Hezbollah nog meer raketten kon afvuren op Israel. Zij hebben naar verluid helemaal geen zin in een grotere escalatie, laat staan een oorlog, tussen Israel en Hezbollah.

Gedeelde foto op Telegram: laat de 122mm raketten van Hezbollah zien die zij heeft afgevuurd op Israel.

De manier hoe Hezbollah haar acties tentoonstelt op social media doen ook vermoeden dat de raketbeschietingen tevens een waarschuwing zijn voor Israel: tot hier en niet verder. Hezbollah heeft als kerndoel tenslotte de vernietiging van Israel in haar handvest staan. De kans is dus zeker aanwezig dat Hezbollah en Israel verzanden in een diepere escalatie. Van Israelisch premier Bennett is inmiddels bekend dat hij – ook voor eigen publiek – de confrontatie niet schuwt, maar het is ook zeker een gegeven dat de hoofdsponsoren van Hezbollah, de mullahs in Teheran, garen spinnen bij een mogelijke verdere escalatie tussen Israel en de Libanese-sjiitische terreurorganisatie.