Raketten afgeschoten vanuit Libanon

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 4 aug 2021 LIBANON RAKETTEN

Vanuit Libanon zijn drie raketten afgevuurd op het noorden van Israel. Twee raketten sloegen in op een open veld in en veroorzaakten kleine branden, de derde raket landde in Libanon. Het Israelische leger beantwoorde de beschietingen met artillerievuur. Het is nog onzeker wie er achter de lanceringen zit, maar de datum is opvallend; een jaar geleden ontplofte een opslagplaats in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet.

Regelmatig worden er raketten afgeschoten vanuit Libanon, de laatste paar keer zaten hier lokale Palestijnen achter en bleef het bij een enkele raket die nauwelijks schade aanrichtte. De lanceringen worden door sommige analisten eerder gezien als een ‘schreeuw om aandacht’ dan dat de raketten een werkelijke dreiging moeten vormen. Libanon zit momenteel in een diepe sociaaleconomische en politieke crisis, die de verhoudingen in het land zeer op scherp hebben gezet.

Code rood in het noorden

In tegenstelling tot de bewoners in het Zuiden is het over het algemeen rustig in het Noorden. Er vielen vandaag dan ook geen slachtoffers, al liet minister van Defensie Benny Gantz (Blauw-Wit) wel via de VN aan zowel Libanon als de terreurorganisatie Hezbollah weten dat Israel onder geen beding lanceringen van raketten zal accepteren. Bronnen vanuit het Israelische ministerie van Defensie laten weten dat het deze keer weer om lokale Palestijnen in Libanon zou gaan.

Tevens was er topoverleg tussen minister Gantz, IDF-stafchef Aviv Kohavi en premier Naftali Bennett over de Israelische respons. Die volgde al snel, in de vorm van drie salvo’s artillerie. De lokale gemeente Kiryat Shmona had tevens de schuilkelders geopend voor bewoners.

Raketlanceringen vanuit Libanon blijven voor Israel een lastige situatie, ondanks dat Hezbollah deze niet heeft uitgevoerd. Daarentegen, zo nemen velen aan, wist Hezbollah er wel van en heeft zij goedkeuring gegeven. Zo blijft de sjiitische groep, die veel steun geniet vanuit het regime in Iran, haar stempel drukken op het dagelijks leven van de gewone Israeli in het Noorden van het land.