Raketten afgevuurd op Israel vanuit Libanon

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 23 jul 2021 LIBANON RAKETTEN

Afgelopen week zijn er enkele raketten afgevuurd vanuit Libanon op Israel. Dit werd met grote waarschijnlijk uitgevoerd door de daar woonachtige Palestijnen. De raketten vielen enkele uren neer voordat premier Naftali Bennett (Yamina) een bezoek zou brengen aan de grensregio, om daar de troepen te bezoeken en de verdediging te bekijken.

Brokstukken van de afgevuurde rakketten (bron: Twitter / @DanielTsemach)

Het gebeurt niet vaak dat er raketten neerkomen vanuit het noorden, daarom was het afgaan van het luchtalarm een lichte verrassing voor de lokale bewoners in Galilea, in het noorden van Israel. De raketten kwamen terecht in open land, en brachten maar minimale schade aan. Israel reageerde met artillerievuur op de posities waarvan deze raketten werden afgeschoten.

Ondanks dat Libanese media meldden dat er een Palestijnse groepering achter de lanceringen zat, wordt in Jeruzalem breed aangenomen dat dit niet mogelijk kon zijn zonder de goedkeuring van de terreurorganisatie Hezbollah, die het noodlijdende Libanon in een wurggreep houdt. Libanon staat momenteel sociaaleconomisch als politiek op instorten. Zowel Israel als andere landen, waaronder Frankrijk, zijn huiverig dat indien de Libanese staat verder instort en Iran de touwtjes daar als gevolg volledig in handen zal krijgen. 

Vermeende luchtaanval in Syrië

De raketaanval uit Libanon zou een reactie zijn geweest op een vermeende Israelische luchtaanval in Syrië eerder deze week. Israel zou daar enkele wapendepots nabij de stad Aleppo hebben verwoest, zo stellen Syrische staatsmedia. De wapendepots zouden eigendom zijn van een van de door Iran gesteunde milities. Al eerder heeft Israel wapendepots en wapentransporten van Iran, die lopen door Irak en Syrië richting Libanon, aangevallen en ontregeld. Iran heeft door het controleren en aansturen van milities een grote militaire invloed in de regio gekregen, waarbij Teheran nu de facto de dienst uitmaakt in grote delen van zowel Irak, Syrië als Libanon. 

Het is daarom geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeertIran vecht mee aan de zijde van president Assad in de nu al meer dan 10 jaar durende Syrische Burgeroorlog. Eerder hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van deze militaire samenwerking gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon en aan andere proxies in Syrië te leveren. Hiervoor benut het een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran dan ook uitgebreid naar Irak. In het verleden werden daar meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen.