Moordenaar Mireille Knoll krijgt levenslang

IN ANTISEMITISME / Door: LUUK SMIT / 11 nov 2021 ANTISEMITISME FRANKRIJK

De moordenaar van Mireille Knoll, de 85-jarige Holocaustoverlevende, heeft in een Parijse rechtbank levenslang gekregen. Yacine Mihoub (32) werd schuldig bevonden aan moord met een anti-Joods motief. Hij stak Knoll elf keer met een mes en zette daarna ook nog haar appartement in brand. Mihoub en zijn handlanger, Alex Carrimbacus (25), dachten dat Knoll veel geld zou hebben ‘omdat ze Joods was’. De moord schokte Frankrijk. President Macron stelde meer te doen tegen het antisemitisme.

(bron: screenshot Twitter / @JewishVoice)

Moord schokte Parijs

In maart 2018 stormden Mihoub en Carrimbacus het appartement van de 85-jarige Knoll binnen. Knoll werd overvallen en elf keer gestoken. Nadat zij overleden was, staken zij haar appartement in brand. Hierbij verbrandde haar lichaam voor een gedeelte. De actie werd geclassificeerd als ‘antisemitisch’, daar onder meer de daders dachten dat Knoll rijk zou zijn, juist omdat ze van Joodse komaf was. Mihoub kreeg van de rechtbank in Parijs daarom levenslang, zijn handlanger Carrimbacus kreeg 15 jaar cel. De twee gaven eerder tegenstrijdende verklaringen over wie nu verantwoordelijk was voor de moord, uiteindelijk achtte de jury bewezen dat Mihoub de moord gepleegd had.

Mireille Knoll wist in 1942 te ontsnappen aan de grote razzia in Parijs, die later bekend kwam te staan als de Vél d’Hiv-razzia. Gedurende die razzia pakte de politie meer dan 13 duizend Joden op, die later werden gedeporteerd naar de concentratie- en vernietigingskampen.

Eerdere moorden op Joden in Frankrijk

De moord op Knoll in 2018 was niet de eerste aanval op Joden in Frankrijk. in 2006 werd Ilan Halimi door een criminele bende ontvoerd, gemarteld en uiteindelijk vermoord. De daders dachten dat Halimi rijk zo zijn, gebaseerd op het feit dat hij Joods was. Zijn ontvoerders eisten namelijk €450.000 aan losgeld. Gedurende de rechtszaak tegen de bende – die met name bestond uit minderheidsgroepen uit de Parijse buitenwijken – werd antisemitisme niet als motief gezien. Hierop kwam felle kritiek op de Franse politie en justitie. Een van de daders stelde tijdens de rechtszaak dat ‘alle Joden vijanden zijn‘. Het brein achter de ontvoering en moord, Youssouf Fofana, kreeg levenslang.

In april 2017 werd de 65-jarige Sarah Halimi vermoord door haar buurman, de 27-jarige Kobili Traoré. Hij brak in haar woning in Parijs, sloeg haar met een telefoon en later met zijn vuisten. Hierop viel Halimi, waarna Traoré haar probeerde te wurgen. Vervolgens gooide hij Halimi uit het raam, vanaf de derde etage. Hierop overleed zij. Traoré riep tijdens zijn daad onder meer ‘allahu akbar‘, hij reciteerde verzen uit de Koran en stelde dat hij “de duivel had vermoord”. Na zijn arrestatie claimde hij dat hij psychische problemen had. Politie en justitie hielden lange tijd de boot af aangaande een antisemitisch motief, deze kwam er pas in september. Het twijfelende gedrag van politie en justitie leidde tot felle protesten in Frankrijk en Joodse organisaties eisten duidelijkheid. Ook Franse schrijvers, commentators, analisten en zelfs president Macron waren niet te spreken over de lange weigering om de moord op Halimi te classificeren als antisemitisch. De ontwikkelingen rond de zaak-Halimi leidde in 2021 tot een officieel onderzoek vanuit de Assemblée Nationale. De zaak-S. Halimi, waarin de dader door het Franse Hooggerechtshof werd vrijgesproken wegens een cannabispsychose, leidde tot protesten in Parijs, Tel Aviv en zelfs in Den Haag.

Antisemitisme als probleem in Frankrijk

In Frankrijk woont de grootste Joodse gemeenschap in Europa, maar het land heeft ook al jaren te maken met fel antisemitisme. In 2012 schoot een man acht mensen neer nabij een Joodse school in Toulouse, in januari 2015 werden mensen bij de koosjere Hyper Cacher gegijzeld, in februari 2015. Ook werden regelmatig Joden geïntimideerd of aangevallen, graven gesloopt en synagogen beklad. Gedurende de protesten van de gele hesjes werden ook soms antisemitische leuzen gescandeerd, dit kwam tevens ook voor bij Qanon-protesten.

Het Conseil représentatif des institutions des juives de France (CRIF) doet regelmatig onderzoek naar het antisemitisme in Frankrijk. Uit een onderzoek uit februari 2021 bleek dat driekwart van de Fransen antisemitisme als een groot probleem ziet. 90% van hen stelde ook dat de Franse regering ook meer moet doen om antisemitisme te bestrijden, daar de meerderheid van hen ook stelt dat het antisemitisme het afgelopen decennia is toegenomen. In 2019 nam de Assemblée Nationale de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance aan.