Zowel Israel als VAE loven vredesakkoorden tijdens speech VN

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 30 sep 2020 ISRAEL NETANYAHU VAE VN

Tijdens zijn speech bij de Algemene Vergadering van de VN was premier Netanyahu lovend over de recent gesloten vredesakkoorden tussen Israel, de VAE en Bahrein. Eenzelfde geluid liet de Emiratische minister van Buitenlandse Zaken Bin Zayed horen, ook hij was te spreken over de vredesakkoorden die recentelijk in Washington zijn gesloten. 

De Israelische premier sprak via een videoverbinding de gedelegeerden toen, en hij was helder over zijn visie op vrede in de regio. Aldus Netanyahu komt de vrede niet door zwakte, maar door kracht. Hij herhaalde dat Israel altijd zijn hand uitsteekt voor vrede, en altijd klaar is voor onderhandelingen zonder voorwaarden. Hij zag het akkoord als een nieuw begin in het Midden-Oosten, waarin de Palestijnen niet langer de andere Arabische landen konden tegenhouden om stappen naar vrede te zetten. Netanyahu sprak ook helder zijn hoop uit dat meer Arabische en islamitische landen zouden volgen, en hij verwachtte snel meer vredesakkoorden.

Netanyahu was dus blij om eens goed nieuws uit het Midden-Oosten te brengen. De Abraham-akkoorden waren volgens hem een doorbraak, na 26 jaar van stilstand. Hij loofde de zegeningen van vrede en coöperatie. Mede door een nieuw inzicht van president Trump waren deze akkoorden mogelijk, aldus Netanyahu. Het doorbreken van de “Palestijnse illusie” geeft de mogelijkheid tot het sluiten van vrede met Arabische landen, zo stelde hij. Deze nieuwe stappen zouden volgens hem de kans op een vredesakkoord tussen Israel en de Palestijnen juist groter maken. Hij gaf aan bereid te zijn te onderhandelen op basis van het Trump-vredesplan.

Verder sprak Netanyahu met name over Iran en Hezbollah, en liet dankzij nieuwe informatie een verborgen Hezbollah-wapendepot zien. Ook herhaalde hij zijn tegenstand tegen de Iran-deal, iets wat hij deelde met de Arabische landen in de Golf. Netanyahu stelde dat de deal juist Iran de mogelijkheid gaf om haar invloed te vergroten, en hij was blij dat de VS uit de deal waren gestapt. Hij laakte de verdeeldheid in de Veiligheidsraad. Die verdeeldheid over Iran zou aldus hem in het Midden-Oosten juist niet bestaan. Zo stelde Netanyahu: “als Israeli’s en Arabieren het eens zijn, dan zou de wereld moeten luisteren.”

Eerder op de dag sprak ook de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, over de Abraham-akkoorden. Hij prees de internationale samenwerking tegen COVID-19 en terroristische groeperingen. Hij waarschuwde voor ongewenste inmenging van buitenlandse mogendheden in de Arabische landen, wat volgens hem alleen maar tot oorlog en onstabiliteit zorgt. Hoewel hij niet Iran en Turkije bij naam noemde, maar de boodschap van de minister was helder.

Hij prees het vredesakkoord met Israel, waarmee hij beargumenteerde dat de annexatie van gebieden op de Westoever is tegengehouden. Ook riep Bin Zayed op tot het herstarten van de onderhandelingen voor een tweestatenoplossing, en hij stelde dat vrede meer kansen geeft dan conflict. Het feit dat een Arabische minister, net als de Israelische premier zowel de vrede prees als waarschuwde voor de invloed van Iran, mag gerust een nieuwe wending heten in het Midden-Oosten.