PA-ambassadeurs keren terug naar VAE en Bahrein

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 20 nov 2020 BAHREIN PA VAE

De Ambassadeurs van de Palestijnse Autoriteit in de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein zijn teruggekeerd naar hun post. De diplomaten waren eerder teruggeroepen door de PA in protest tegen de normalisatie met Israël.

In augustus werd bekend dat de VAE en Israël hun banden gingen normaliseren. Hierop werd de PA-ambassadeur in de Emiraten Essam Masalha teruggeroepen naar Ramallah voor “consultaties”. Toen Bahrein in september zich aansloot bij het vredesinitiatief, werd ook daar de PA-ambassadeur – Khaled Aref – weggehaald door het Palestijnse leiderschap. De stap naar vrede werd door Palestijnse leiders een “mes in de rug” van de Palestijnse zaak genoemd.

Volgens Palestijnse media zijn de consultaties “voltooid”. Deze week zijn de ambassadeurs teruggekeerd naar hun posten in de VAE en Bahrein. Tegelijkertijd heeft de PA aangekondigd de veiligheidscoördinatie met Israël te hervatten

Het Palestijnse leiderschap dacht Bahrein en de VAE te kunnen isoleren. Deze strategie heeft echter gefaald: de Goldstaten waren niet onder de indruk van het terugtrekken van de ambassadeurs en de Arabische Liga weigerde de normalisatie met Israël te veroordelen.

Met het aankomende presidentschap van Joe Biden in de Verenigde Staten past de PA haar regionale beleid aan. Met het hervatten van de veiligheidscoördinatie en het terugsturen van de ambassadeurs wil het Palestijnse leiderschap zich constructief tonen in aanloop naar een mogelijke hervatting van onderhandelingen onder leiding van de VS. Het vredesplan dat door president Donald Trump werd gepresenteerd werd door de Palestijnen afgewezen en sinds het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem wordt de Trump-administratie door de PA  geboycot. 

In deze periode keerde het Palestijnse leiderschap zich tot onder andere de Europese Unie. Het is de EU echter niet gelukt Israël en de Palestijnen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Of Biden wel voortgang gaat boeken is echter nog maar de vraag: toen hij in 2016 een vredesvoorstel presenteerde, werd dit door PA-president Mahmoud Abbas afgewezen.