Raketaanval vanuit Gaza tijdens tekenen Abraham-Akkoorden

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 15 sep 2020 BAHREIN GAZA RAKETTEN VAE

Terwijl in Washington D.C. Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten vrede met Israël sloten, lieten terroristen in de Gazastrook een ander geluid horen. Dinsdagavond was sprake van een raketaanval op de Israëlische stad Ashdod.

Om kwart over acht ‘s avonds ging in Ashkelon en Ashdod het raketalarm af. Vanuit de Gazastrook waren twee raketten afgevuurd. Een van de twee projectielen werd door het Iron Dome-luchtafweersysteem onderschept. De andere raket kwam echter neer in Ashdod, waarbij twee lichtgewonden en één gewonde vielen.

De raketaanval vond tijdens het tekenen van de Abraham-akkoorden tussen Israël, Bahrein, de VAE en de VS plaats. De beschieting kan dan ook gezien worden als een signaal van afwijzing van de vrede: eerder lieten de Palestijnse Autoriteit en Palestijnse terreurgroepen als Hamas en Islamitische Jihad weten de normalisatie als verraad van de Palestijnse zaak te zien.

De beschieting vanuit Gaza komt slechts twee weken nadat een staakt-het-vurenakkoord tussen Hamas en Israël was bemiddeld. Terwijl Bahrein en de VAE voor  vrede kiezen, kiezen de terroristen in de Gazastrook voor geweld en laten zij de wapenstilstand varen.

De Nederlandse ambassadeur in Israël Hans Docter schrijft boos te zijn over de raketaanval vanuit Gaza. “Geweld lost niets op. Het leidt alleen maar tot meer geweld”.