‘Verpletterende actie’ als aanvallen uit Gaza doorgaan

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 10 feb 2020 GAZA HAMAS RAKETTEN

De Israëlische premier Netanyahu dreigt met “verpletterende actie” als de aanvallen vanuit de Gazastrook op Israël door blijven gaan. Een paar uur na zijn statement werd zondagavond vanuit Gaza een raket op Sderot afgevuurd.

De afgelopen weken zijn de spanningen bij de Gazastrook aanzienlijk toegenomen. Zuid-Israël is bijna dagelijks toneel van raket- en mortieraanvallen vanuit de kustenclave. Daarnaast worden dagelijks tot wel honderden geïmproviseerde explosieven aan ballonnen opgelaten door aan Palestijnse terreurbewegingen gelieerde jongerengroepen, met als doel terreur in Israël te zaaien. De Israëlische luchtmacht reageert consequent op de provocaties met tit-for-tat luchtaanvallen op posities van Hamas. De terreurgroep wordt door Israël als de facto bestuurder van de kustenclave verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigt met “verpletterende actie” als de aanvallen vanuit de Gazastrook door blijven gaan. “Ik wil dit duidelijk maken: we accepteren geen enkele agressie uit Gaza”, aldus de minister-president aan het begin van de wekelijkse kabinetsbijeenkomst. “Een paar weken geleden hebben we de top-commandant van Islamitische Jihad in Gaza uitgeschakeld, en ik stel voor dat Islamitische Jihad en Hamas hun geheugen opfrissen” – refererend aan Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata, die in november bij een gerichte aanval door de Israëlische luchtmacht om het leven kwam.

Minister van Defensie Naftali Bennet doet een vergelijkbare waarschuwing richting Hamas. “Israël wil geen oorlog met Hamas in Gaza, maar wij zijn toegewijd aan de veiligheid van de burgers in het zuiden. Het onverantwoordelijke gedrag van het Hamas-leiderschap brengt ons dichterbij het besluit dodelijke actie tegen hen te ondernemen”. De Defensieminister stelt dat deze actie “heel anders” dan bij eerdere confrontaties zal zijn: “niemand zal immuun zijn”. In een video stelt Bennett Hamas voor de keus: “kies leven en economische voorspoed, of kies terreur en betaal een ondraaglijk hoge prijs”. 

Palestijnse terreurgroepen in Gaza lijken echter niet onder de indruk te zijn van de “verpletterende actie” dreigementen. Zondagavond ging in Sderot en omgeving weer het luchtalarm af toen een raket op de stad werd afgevuurd vanuit de Gazastrook. Het projectiel kwam neer in een open gebied.

In antwoord op de raketaanval heeft de Israëlische luchtmacht in de nacht van zondag op maandag verschillende posities van Hamas gebombardeerd. In een statement meldt de IDF dat een trainingscomplex en militaire infrastructuur van de terreurgroep zijn getroffen, en dat deze luchtaanvallen de “capaciteiten van de terreurorganisatie Hamas schaden”.

Vandaag is een Egyptische delegatie de Gazastrook ingegaan voor gesprekken met Palestijnse facties. Egypte speelt een belangrijke rol als bemiddelaar tussen Hamas en Israël om de rust in de regio zoveel mogelijk te bewaren. Naar verluidt was sprake van een ophanden zijnde wapenstilstandsakkoord, maar gezien de toegenomen spanningen lijkt een dergelijke overeenkomst momenteel ver weg.