Zes miljoen extra vanuit Nederland naar UNRWA

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 1 nov 2018 UNRWA VN

VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA krijgt zes miljoen euro aan extra steun van Nederland voor dit jaar. Daarmee komt de totale Nederlandse steun in 2018 aan UNRWA op 19 miljoen euro, net zo veel als vorig jaar.

Begin dit jaar kwam UNRWA in financieel noodweer terecht, nadat de Verenigde Staten hun steun aan de VN-organisatie halveerden. Later werden de Amerikaanse subsidies zelfs helemaal stopgezet. De Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag reageerde toen door de reeds toegezegde bijdrage versneld over te maken. Dit werd gedaan “om een acuut financieringsprobleem te mitigeren en UNRWA de kans en tijd te geven om andere donoren te vinden.”  

Om het financieringstekort bij UNRWA te vullen, maakt Nederland voor dit jaar nog eens zes miljoen over. Dit komt bovenop de eerder gedoneerde 13 miljoen, waarmee het totaal bedrag voor 2018 op 19 miljoen euro komt. Vorig jaar had Nederland hetzelfde bedrag aan de VN-organisatie overgemaakt.

Eerder dit jaar lieten ministers Blok en Kaag al weten een extra bijdrage aan UNRWA niet uit te sluiten. Het Kabinet beoordeelt – zoals gebruikelijk – aan het einde van het jaar “welke aanvullende Nederlandse bijdragen op basis van het humanitair imperatief wenselijk zijn,” aldus de bewindspersonen op Buitenlandse Zaken.

UNRWA is “van essentieel belang voor opvang in de regio door het verlenen van basisvoorzieningen aan ruim 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen,” zo reageerden ministers Blok en Kaag op het Amerikaanse besluit de geldkraan naar de VN-organisatie dicht te draaien.

Om het financiële tekort bij UNRWA tegen te gaan, heeft Nederland daarnaast “actief andere landen, waaronder Arabische partners, aangespoord meer bij te dragen.” Ook heeft de Nederlandse regering samengewerkt om verbeteringen bij de VN-organisatie te bewerkstelligen. Volgens ministers Blok en Kaag hebben deze hervormingen hun vruchten afgeworpen. Zij blijven dan ook aandacht vragen voor voortzetting van hervormingen.

In de toelichting over de extra zes miljoen, laat minister Kaag weten dat “een verbreding van de donorbasis van UNRWA” heeft plaatsgevonden. Zo valt in de brief te lezen: “Van het financieringstekort van USD 400 miljoen is ruim USD 200 miljoen gedekt door een aantal Golfstaten (Qatar, Koeweit, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten), maar ook landen als Indonesië en India zijn aan boord gekomen. Een groot aantal Europese donoren (o.a. Duitsland, VK, België, Denemarken, Ierland, Frankrijk, Luxemburg) alsmede de Europese Commissie, hebben hun reeds voorziene bijdrage voor UNRWA in 2018 ook verhoogd. Het tekort voor 2018, ten tijde van dit schrijven, staat op USD 63 miljoen.”

Eerder liet ook de Europese Unie weten 40 miljoen euro extra aan de VN-organisatie te doneren.