VN: 151 landen ontkennen Israels soevereiniteit over Jeruzalem

Bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemden afgelopen donderdag 151 landen voor een resolutie die Israels soevereiniteit over Jeruzalem ontkent. 

Zes resoluties die Israel veroordelen passeerden 30 november de revue. Zo wordt het Israelische nederzettingenbeleid afgekeurd, en wordt Israels aanwezigheid op de Golan aan de grens met Syrië verworpen. De resoluties werden met een overgrote meerderheid aangenomen. Ook Nederland stemde voor.

Resolutie A/72/L.11 werd behandeld tijdens de tweeënzeventigste sessie van de Algemene Vergadering van de VN. Het document stelt dat alle activiteiten en jurisprudentie door Israel in de Heilige Stad van Jeruzalem illegaal zijn en daarom geen enkele waarde hebben. 

Ondanks dat de partijen in de resolutie worden opgeroepen om provocaties uit de weg te gaan, is de eenzijdigheid van de tekst af te lezen. Zo worden zorgen geuit over Israelische archeologische opgravingen in en rondom de Oude Stad. Ook in de rest van het document wordt Israel en Israel alleen bij naam genoemd als overtreder. Over de verschillende terreuraanslagen door Palestijnen in Jeruzalem wordt met geen woord gesproken.

Tegelijkertijd wordt er aangespoord om de status quo te behouden van heilige plekken in de stad. Hierbij wordt slechts één locatie, de Haram al-Sharif, bij naam genoemd. Haram al-Sharif is de islamitische benaming voor de Tempelberg, waar de twee Joodse tempels hebben gestaan en momenteel de islamitische rotskoepel zich bevindt. Daarnaast wordt er opgeroepen om de stad en haar heilige plekken toegankelijk te houden voor alle religies en nationaliteiten.

Dit insinueert dat er geen sprake zou zijn van vrijheid van religie in Jeruzalem. De waarheid is echter dat de vrijheid van godsdienst door Israel wordt gegarandeerd. In 1948 tot en met 1967 was dit tijdens de Jordaanse bezetting overigens niet het geval. Toen werden Joden de toegang tot de Heilige Stad ontzegd.

Bij de oproep tot het behoud van de status quo wordt ook verzwegen waarom deze onder dreiging zou staan. De aanleiding voor deze spanningen is dat in juli drie terroristen vanaf de Tempelberg een aanval hadden uitgevoerd, waarbij twee Israelische politieagenten omkwamen. Hierop stelde Israel veiligheidsmaatregelen in bij de toegangswegen tot de Haram al-Sharif, wat leidde tot grootschalige protesten. Uiteindelijk heeft Israel de maatregelen teruggedraaid, van een mogelijke aantasting van de status quo is dus geen sprake.

Desondanks konden de opstellers van de resolutie ook met betrekking tot deze kwestie het niet nalaten om de Joodse staat op de vingers te tikken. Israel moet de status quo respecteren, maar de terroristen die schaamteloos gebruik maken van een heilige plek om een laffe aanslag te plegen, worden buiten het verhaal gehouden.

Er wordt dus van alles en nog wat in het VN-document vastgesteld, vaak gebaseerd op halve waarheden en met het achterwege laten van belangrijke feiten. Op het tegengaan van haatzaaierij na, laat de resolutie het ook na om met concrete voorstellen te komen om de situatie te verbeteren. Het is dus een typisch geval van Israel bashing. Het betreft een holle resolutie die onterechte beschuldigingen uit richting Israel en niet meehelpt aan een oplossing voor het conflict. 

Een overgrote meerderheid van 151 landen stemde voor resolutie A/72/L.11. Negen landen onthielden zich van stemming. Slechts zes landen stemden tegen de de resolutie, namelijk Canada, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Israel en de Verenigde Staten.

De steun van de VS voor Israel in deze zaak komt niet als een verrassing. Naar verluidt is de Amerikaanse president Donald Trump serieus in overweging om Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van de Joodse staat te erkennen. De berichtgeving over deze kwestie gaat gepaard met geruchten over een mogelijke verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Deze verplaatsing was een belofte van Trump tijdens zijn verkiezingscampagne, maar hij heeft net als zijn voorgangers de verhuizing uitgesteld.

Nederland stemde voor de resolutie, ondanks dat de Tweede Kamer vorige maand nog voor een motie stemde om de anti-Israel obsessie bij de VN tegen te gaan. Vorige week verwierp het parlement een voorstel om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen en de Nederlandse ambassade daarnaartoe te verhuizen.

 

 

Bron foto: Prayitno / Flickr.