Decreet van Abbas zet Palestijnse verkiezingen op de kalender

President Mahmoud Abbas heeft in Ramallah een decreet ondertekend waarmee de datums van de komende Palestijnse verkiezingen zijn vastgelegd. Voor het eerst sinds jaren mogen de Palestijnen weer naar de stembus.

President Abbas en zijn verkiezingsdecreet (bron: WAFA).

Na de normalisatiedeals tussen Israel en meerdere Arabische landen kwamen Fatah en Hamas samen om te spreken over nationale unificatie. Na meerdere overleggen kwamen ze met tot de conclusie dat er verkiezingen moesten komen voor zowel het Palestijnse parlement als de Palestijnse president. Hiertoe heeft PA-president Abbas nu een decreet getekend.

De Europese Unie verwelkomt de verkiezingen in de Palestijnse gebieden, waartoe zij eerder al had opgeroepen. De PA heeft de EU gevraagd om waarnemers te sturen indien de verkiezingen daadwerkelijk doorgaan.

Op 22 mei mogen de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook naar de stembus voor het parlement. Enkele weken later, op 31 juli, mogen zij de president kiezen. En op 31 augustus is de verkiezing voor het Palestijnse nationale comité, wat in 2019 juist was opgeheven door president Abbas. Deze drie losse verkiezingen was een eis van Fatah, wat uiteindelijk geaccepteerd is door Hamas. Of de Palestijnse inwoners van Jeruzalem ook mogen stemmen is nog de vraag, al heeft de PA geëist dat Israel dat mogelijk maakt. Israel geeft namelijk geen toestemming voor Palestijnse politieke activiteiten in de stad, wat volgens de Palestijnen de verkiezingen onmogelijk maakt.

Het is dus voor het eerst sinds jaren dat er weer sprake is van Palestijnse verkiezingen. Het parlement is sinds 2006 niet meer samengekomen, daarnaast liggen Fatah en Hamas sinds 2007 met elkaar in de clinch. Vervolgens was het ondenkbaar dat Hamas en Fatah allebei deel zouden nemen in de instituties. President Abbas is ondertussen bezig met zijn 17e ambtsjaar van zijn presidentschap, presidentsverkiezingen in 2009 werden namelijk gecanceld. Ondertussen rijst ook de vraag of rivalen van Abbas, zoals Marwan Barghouti en Mohammed Dahlan, wel mee mogen doen aan de verkiezingen. Daarnaast dringt Fatah aan op het vrijlaten van activisten door Hamas die sinds 2007 de macht in de Gazastrook in handen heeft.

Ondanks de verklaring en het decreet zijn vele analisten somber en sceptisch. Meerdere malen zijn er verklaringen van eenheid getekend tussen Hamas en Fatah, zonder enig resultaat. Palestijnse verkiezingen zijn de afgelopen jaren al vaker aangekondigd en elke keer later weer uitgesteld of afgelast. Ondertussen is het vertrouwen van de Palestijnse bevolking in haar politieke leiders en instituties tot een dieptepunt gezakt. Een groot deel van hen wil dat ook dat de 85-jarige Abbas zo snel mogelijk zijn aftreden aankondigt.