Flydubai’s eerste commerciële heen- en terugvlucht Tel Aviv een feit

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 27 nov 2020 VAE

Donderdagochtend kwam de eerste vlucht van flydubai aan op Ben Gurion Airport. Diezelfde dag nog vond de terugvlucht van Tel Aviv naar Dubai plaats, met zo’n tweehonderd Israëli’s aan boord. “De realisatie van een droom”, aldus premier Benjamin Netanyahu.

De eerste flydubai-vlucht naar Israël werd door premier Netanyahu op het vliegveld onthaald. “Dit is een historisch moment daar dit de eerste commerciële vlucht tussen Dubai en Israël is”. Het is tevens de eerste vlucht sinds de ratificatie van het visumvrijstellingsverdrag dat Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben gesloten. Israëli’s en Emirati’s kunnen elkaars landen bezoeken zonder dat een visum aangevraagd hoeft te worden. De VAE is het eerste Arabische land waarmee Israël een dergelijke overeenkomst heeft gesloten.

“We marcheren niet voorwaarts, we vliegen met halsbrekende snelheid naar een nieuw tijdperk dat duidelijk het Midden-Oosten verandert”, aldus Netanyahu refererend naar de recente normalisatie met Bahrein en de VAE. Inmiddels heeft ook Soedan zich bij deze landen gevoegd. Naar aanleiding van een vraag van een aanwezige journalist wanneer Israëli’s naar Saoedi-Arabië zullen kunnen reizen, sprak de premier het geloof uit dat “de cirkel van normalisatie uitgebreid zal blijven worden”.

Overigens was donderdag niet de eerste keer dat een vliegtuig van flydubai landde op Ben Gurion Airport. Eerder deze maand deed ook al een vlucht van de nationale budgetluchtvaartmaatschappij Tel Aviv aan. De vlucht van deze week is echter de officiële opening van de Dubai-Tel Aviv lijn waar flydubai twee keer per dag op gaat vliegen. De Boeing 737 van flydubai vloog dezelfde dag nog terug naar Dubai, met aan boord zo’n tweehonderd Israëli’s.

Op 19 oktober vond al een vlucht door Etihad Airways tussen Abu Dhabi en Israël plaats. Daarnaast landden zowel in mei als in juni – nog voor de normalisatie – vliegtuigen van Etihad op Ben Gurion Airport. De vrachtvluchten uit de VAE  bracht broodnodige hulpgoederen, bedoeld voor de Palestijnse Autoriteit. Deze historische gebeurtenis kwam echter in de schaduw te staan van de anti-Israelische retoriek van de PA, die de hulpgoederen resoluut afwees.

Niet alleen flydubai en Etihad gaan tussen Israël en de VAE vliegen. El Al, Israir en Arkia hebben alle drie vluchten op de planning staan tussen de twee landen. Bij elkaar zullen vanaf halverwege december meer dan zestig vluchten per week tussen de Joodse staat en de Emiraten plaatsvinden. Dit betekent dat wekelijks meer dan 9000 passagiers elkaars landen zullen bezoeken.