Herzog roept op om rust te bewaren in aanloop naar verkiezingen

De nieuwste peilingen tonen aan dat zowel het pro- als het anti-Netanyahu blok nog geen meerderheid heeft weten te behalen. President Herzog roept alle partijvoorzitters op om de rust te bewaren en de aankomende uitslag te accepteren.

Isaac Herzog (Bron: Wikimedia Common)

De verkiezingscampagne voor de Knesset is inmiddels in volle gang. De laatste peilingen van Kan 11 en Channel 13 laten echter zien dat zowel het pro- als het anti-Netanyahu blok nog geen meerderheid heeft weten te behalen. Bij beide peilingen staat het pro-Netanyahu blok op 60 van de 120 zetels, terwijl het anti-Netanyahu blok op 52 zetels staat. De overige acht zetels worden verdeeld onder de Arabische partijen Ra’am en Hadash-Ta’al. De partij ‘Het Joodse Huis’, onder leiding van minister Shaked van Binnenlandse Zaken, heeft moeite om de kiesdrempel van vier zetels te behalen. Zij staat tot dusverre op 0 zetels.

(Peilingen van Kan 11 op 18 oktober)

Het pro-Netanyahu blok bestaat uit de partijen Likoed, Nationaal Religieuze Lijst, Shas en het Verenigd Torah Jodendom. Tot het anti-Netanyahu blok behoren de partijen Yesh Atid, Nationale Eenheid, Meretz, Avoda en Yisrael Beitenu.

(Peilingen van Channel 13 op 20 oktober)

De Arabische partijen Ra’am en Hadash-Ta’al kiezen geen kant. Verder proberen zowel de huidige premier Yair Lapid (Yesh Atid) als voormalig premier en oppositieleider Benjamin Netanyahu (Likoed) de stemmen van de Arabische Israeli’s te winnen en de verkiezingsopkomst te beïnvloeden door campagne te voeren in Arabische dorpen, in te zetten op Arabischtalige campagnevideo’s en beloftes te maken. Zo zei Yesh Atid leider Lapid dat hij van plan is om de Joodse Wet op de Nationale Staat te wijzingen als hij premier blijft.  

De partijen Likoed en de Nationale Eenheid, onder leiding van minister van Defensie Benny Gantz, hebben afgelopen week aangegeven niet samen een nieuwe regering te willen vormen. Iets wat beide leiders in het verleden wel gedaan hebben. Netanyahu verklaarde dat Gantz “links is en een Palestijnse hoofdstad in Jeruzalem wilt”. Ook wil Netanyahu het religieuze zionisme niet opgeven en daarom wil hij geen regering met Gantz vormen. Gantz zei op zijn beurt dat hij “onder geen enkele voorwaarde” in een regering onder leiding van Netanyahu wil zitten. Ook Lapid zei dat hij niet in een regering wil zitten onder leiding van Netanyahu.

Oproep Herzog

Gisteren riep president Herzog alle partijvoorzitters op om in de aanloop naar de verkiezingen op 1 november de rust te bewaren en de aankomende uitslag te accepteren, wat die ook moge zijn. Hij voegde daaraantoe dat de politieke leiders het goede voorbeeld aan hun stemmers moeten geven en zich kalm, verantwoordelijk en respectvol moeten gedragen.

Herzog’s oproep volgde na een toename van incidenten die in de afgelopen weken plaatsvonden in het kader van de verkiezingscampagne.