HRW: Palestijnse raketaanvallen op Israel zijn oorlogsmisdaad

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 12 aug 2021 HRW PALESTIJNEN RAKETTEN TERRORISME

Naar aanleiding van de recente escalatie afgelopen mei stelde Human Rights Watch dat zij met twee rapporten zou komen. Een over de militaire handelingen van respectievelijk het Israelische leger en de andere over Palestijnse terreurgroepen in Gaza. Eerder verscheen een eenzijdig rapport van HRW over het handelen van het Israelische leger. In het rapport over de handelingen van de Palestijnse terreurgroepen ziet Human Rights Watch echter wel ruimte voor nuance: hoewel het rapport toegeeft dat de raketaanvallen van Palestijnse terreurgroepen op Israel een ‘oorlogsmisdaad’ zijn, legitimeert en excuseert het deze aanvallen op burgerdoelwitten met een vastgoedrechtzaak in Jeruzalem. Ook de Israelische blokkade van Gaza wordt aangehaald als excuus voor het beschieten van burgers door Hamas, terwijl dit juist in eerste plaats de reden voor de blokkade is.

Raketlanceringen vanuit Gaza, gedurende de escalatie in mei 2021. (bron: screenshot Twitter)

Rücksichlos raketten afschieten op onschuldige burgers

Al jaren schieten Hamas, Islamitische Jihad en andere Palestijnse terreurgroepen raketten af op onschuldige burgers in Israel. De Palestijnse terreurgroepen richten, in tegenstelling tot het Israelische leger, expres op de Israelische burgerbevolking. De groepen schieten lukraak raketten af richting Israel, in de hoop dat zij daarmee slachtoffers maken. In respons ontwikkelde Israel enkele jaren terug de Iron Dome, waarmee de meeste raketten nog voor zij neerkomen onschadelijk kunnen worden gemaakt. Verder landt een deel van de afgeschoten raketten vanuit Gaza op woonwijken in Gaza zelf, waarbij helaas veel Palestijnen omkomen. De raketten die men afschiet, worden tevens door steun van Iran steeds geavanceerder en hebben een groter bereik. Zo halen raketten met gemak het centrum van Tel Aviv, en landen sommigen zelfs ten noorden van Haifa en nabij Eilat.

In het rapport stelt HRW duidelijk: “An individual who commits a serious violation of the laws of war with criminal intent – that is, deliberately or recklessly – is responsible for war crimes. The rockets and mortars that Palestinian armed groups fired lack guidance systems and are prone to misfire, making them extremely inaccurate and thus inherently indiscriminate when directed toward areas with civilians. Launching such rockets to attack civilian areas is a war crime.” HRW herinnert zich daarbij dat de raketaanvallen vanuit Gaza al eerder voorkwamen, gedurende escalaties in onder meer 2012, 2014, 2018 en 2019. 

 

Volgens het rapport werden tussen 10 en 21 mei meer dan 4000 raketten en mortieren afgevuurd op Israel, waarvan meer dan 3500 ook werkelijk Israel bereikten. Israelische bronnen tegen HRW hebben gesteld dat 90 procent van de raketten onschadelijk werd gemaakt door Iron Dome. 13 mensen overleden door de raketaanvallen vanuit Gaza, waarvan 12 burgers en twee kinderen. Onder deze slachtoffers waren ook twee Arabische Israeli’s in de stad Lod. 

Human Rights Watch: “Launching such rockets to attack civilian areas is a war crime.”

Raketinslag in Ramat Gan, 15 mei 2021. (bron: Twitter / @manniefabian)

Zo overleed de 63-jairge Leah Yom Tov door een directe raketinslag op haar appartement in Rishon LeZion. De Arabisch-Israelische Khalil Awad (52) en zijn dochter Nadine (16) overleden door een directe raketaanslag nabij de stad Lod. Een andere directe raketinslag op een appartement in Sderot kostte de 5-jarige Ido Abigail het leven. De andere burgers in Israel stierven vanwege Palestijnse raketaanvallen waren: Soumya Santosh (32), een Indiase die in Ashkelon werkte; Nella Gurevitz (52) uit Ashkelon; Orly Liron (52) uit de moshav Netaim ten zuiden van Tel Aviv; Miriam Arie (82) uit Shtulim, een moshav in de buurt van Ashdod; Gershon Franko (55) uit Ramat Gan; Hava Vaknin (73) uit Holon; Sikharin Sangamram (24), een Thai die werkte in Ohad; en Weerawat Krunboorirak (44) een Thai die tevens in Ohad werkte.

Palestijnen geslachtofferd door Hamas

Niet alleen Israelis kwamen om door Palestijnse raketaanvallen, ook enkele Palestijnen waren slachtoffer van de raketten van terreurorganisaties als Hamas. Zo overleefden 7 Palestijnen, waaronder twee kinderen, de inslag van een Palestijnse raket midden in de stad Jabalya niet. Bij deze inslag raakten ook meer dan 15 mensen, waaronder 5 kinderen, gewond. Omwonenden van de locatie van de inslag lieten naderhand scherven zien, waardoor zelfs volgens HRW overduidelijk was dat Hamas achter deze raketinslag zat.

Naast het afvuren van raketten vanuit bewoond gebied en het schuilen achter de burgerbevolking van Gaza, heeft Hamas een heel tunnelnetwerk gebouwd onder de Gazastrook (ook wel ‘de metro’ genoemd). Recentelijk werd een van deze tunnels ontdekt onder een school van UNRWA. Hamas blokkeerde later onderzoek naar deze tunnel onder de betreffende school. Daarnaast slaan Palestijnse terreurgroepen haar munitie en raketten op in wapendepots die geplaatst zijn in woonwijken, waarvan er laatst nog eentje ontplofte. Het hoofdgebouw van Associated Press en Al Jazeera in Gaza werd gebruikt als menselijk schild voor een elektronisch oorlogsvoeringsproject van Hamas.

Eerder nog veel kritiek op HRW wegens ‘Israel-obsessie’

HRW kwam recentelijk nog onder zware kritiek toen zij Israel omschreef als een ‘apartheidsstaat’, volgens een eigen, zelf verzonnen definitie van apartheid. Dit leidde tot felle reacties vanuit Israel en de Joodse wereld, die de beschuldigingen van HRW van de hand wezen en HRW beschuldigden van een obsessie als het om Israel gaat. CIDI kon zich tevens niet in het rapport van HRW vinden, zo stelde CIDI-directeur Hanna Luden: ‘Kritiek op Israelisch beleid en handelen blijft noodzakelijk; elke samenleving moet kritisch worden gevolgd, en een samenleving in oorlogssituatie des te meer. Echter, zulke vergelijkingen helpen vooruitgang in de regio niet.‘ Dergelijk chargerende taal is niet in het rapport over de oorlogsmisdaden van Palestijnse terreurgroepen te vinden.

Klik hier om onze animatie te zien over de vraag ‘is Israel een Apartheidsstaat?’

HRW kwam eerder onder vuur te liggen van haar eigen oprichter, Robert L. Bernstein, die al in 2009 de eenzijdige focus van de organisatie op Israel hekelde. De huidige directeur, Kenneth Roth, was recentelijk nog het doelwit van felle kritiek wegens een tweet waarin hij Israel beschuldigde de oorzaak te zijn van recent antisemitisme.