Israel gaat geld inhouden op PA vanwege terroristenbetalingen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 3 jul 2018 KNESSET PA

De Israelische Knesset heeft gisteren een wet aangenomen om geld in te houden op de Palestijnse Autoriteit, zolang deze doorgaat met het financieel belonen van terroristen. 

Terroristen die in Israelische gevangenissen vastzitten ontvangen een maandelijkse betaling van de Palestijnse Autoriteit. Ook families en nabestaanden van Palestijnse terroristen hebben ‘recht’ op een uitkering. Er is sprake van een heus beloningssysteem: Naarmate hoe zwaarder de straf, hoe groter de uitbetaling. Een perverse prikkel die aanmoedigt tot het vermoorden van zoveel mogelijk Israeli’s.

Om niet mee te betalen aan de terroristenbeloningen, gaat Israel geld inhouden op de PA. Palestijnen die in Israel werken, betalen aan de Israelische autoriteiten inkomstenbelasting. Dit geld maakt Israel vervolgens over aan de PA. Op deze som geld gaat het bedrag ingehouden worden dat de regering van de Palestijnse president Abbas in totaal overmaakt aan terroristen en hun families. Het wetsvoorstel kon op brede steun in de Knesset rekenen. 87 parlementariërs stemden voor, slechts 15 Knessetleden stemden tegen.

Geen directe steun Australië
Het besluit van de Knesset komt op dezelfde dag dat Australië bekend heeft gemaakt niet langer de PA direct te steunen. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop vreest dat de financiële steun van haar land aan de PA voor terroristenbeloningen gebruikt zou kunnen worden.

VS hebben steun aan PA bevroren
De Verenigde Staten hebben ook hun subsidies aan de regering van Abbas gestaakt. In maart heeft het Amerikaanse congres namelijk de Taylor Force Act aangenomen. Deze wet is vernoemd naar de Amerikaan Taylor Force. Hij werd in 2016 in Tel Aviv door een Palestijnse terrorist doodgestoken. De familie van de doodgeschoten dader krijgt nu een maandelijkse uitkering van de PA.

Nederland blijft PA financieel steunen
Nederland gaat echter gewoon door met het direct financieel steunen van de PA. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat het Kabinet “in principe niet tegen betalingen aan gevangenen en hun families” is, “zolang die transparant zijn en gebaseerd op sociaaleconomische behoefte, niet op de duur van de detentie.” Dit is in lijn met uitspraken van toenmalig minister Bert Koenders ten tijde van Rutte II. De huidige minister van Buitenlandse Zaken erkent wel dat het huidige systeem – namelijk de koppeling tussen de duur van de detentie en de hoogte van de betaling – “een perverse prikkel kan zijn.”

De minister laat dan ook weten dat Nederland de bezwaren tegen de betalingen “consequent naar voren” brengt in gesprekken met vertegenwoordigers van zowel de PA als de Palestinian Liberation Organisation (PLO). Tot nu toe heeft dit echter geen enkel effect gehad: Bloks voorganger Halbe Zijlstra liet in januari nog weten dat de Palestijnen de Nederlandse zorgen “slechts ter kennisgeving” aannemen

Een deel van de Tweede Kamer vindt dan ook dat Nederland meer moet doen om de perverse prikkel een halt toe te roepen. Naar aanleiding van het vergrote budget voor de terroristenbetalingen, zijn onlangs nog Kamervragen gesteld.