Lapid brengt officieel bezoek aan Marokko

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 11 aug 2021 ISRAEL MAROKKO NORMALISATIE

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid brengt een officieel bezoek  aan Marokko. Voor het eerst sinds 2003, en voor het eerst sinds de twee landen vorig jaar de banden weer aanhaalden, bezoekt een Israelische minister het Noord-Afrikaanse koninkrijk. Lapid bezocht eerst de hoofdstad Rabat, waar hij een diplomatiek kantoor opende en een ontmoeting had met zijn Marokkaanse collega. Lapid zal twee dagen in Marokko verblijven, de tweede dag zal hij de Joodse gemeenschap in Casablanca bezoeken. 

Lapid op Marokkaanse grond

Het bezoek is een direct gevolg van de Abraham-akkoorden, waarin Marokko de banden aanhaalde met Israel en in ruil daarvoor Amerikaanse erkenning voor de Westelijke Sahara kreeg. De twee landen hebben nog niet volledige diplomatieke banden, maar zij werken er wel naartoe. Yair Lapid (Yesh Atid) landde rond kwart voor 10 (Marokkaanse tijd) in Rabat en in zijn kielzog gingen ook enkele parlementariërs en ministers mee, waaronder de in Marokko geboren Meir Cohen.

Yair Lapid in gesprek met Mohcine Jazouli, de Marokkaanse Afgevaardigde Minister van Buitenlandse Zaken, op 11 augustus 2021 in Rabat.

Met het bezoek hoopt Lapid de banden tussen Marokko en Israel verder te ontwikkelen en daarbij ook via Marokko nieuwe bruggen te slaan met Afrikaanse landen. Het herstel van banden met Marokko wordt door Israel gezien als historisch, en Lapid hoopt de relatie op dezelfde wijze te ontwikkelen als die met de VAE. Zo hoopt Lapid op meer samenwerking op het gebied van handel, toerisme, technologie en cultuuruitwisseling.

Lapid werd bij zijn aankomst in Marokko verwelkomd door de Marokkaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Mohsin Jazouli en tevens door de directeur-generaal van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Fouad Yazur. Vervolgens had hij een gesprek met Nasser Bourita, zijn Marokkaanse collega. De twee zullen het over verdragen op het gebied van de luchtvaart, cultuur en verdere diplomatieke banden hebben en deze ook ondertekenen. Vervolgens zal Lapid het officiële Israelische diplomatieke kantoor in de Marokkaanse hoofdstad openen.

Dit historische bezoek is een vervolg van de langdurige vriendschap en de diepe banden die de Joodse gemeenschap in Marokko en de vele Israelis met Marokkaanse wortels al decennia hebben“, zei Lapid kort voor aankomst, “dit bezoek zit vol politiek en economische activiteiten en we hopen dat er een mooi vervolg aan kan worden gegeven.”

Lapid vertrekt morgen naar de kuststad Casablanca, waar hij ontmoetingen heeft met de lokale Joodse gemeenschap. Tevens zal hij de Beth El-synagoge bezoeken, wat vroeger hét centrum was van het Joodse leven in Casablanca.

Marokko en Israel: een lange geschiedenis

Eeuwenlang was er een bruisend Joods leven in Marokko. De eerste Joden kwamen er terecht gedurende de tijd van het Romeinse Rijk, maar het gros kwam naar Marokko na het jaar 1492. In dat jaar vaardigde het Spaans-katholieke koningskoppel Ferdinand en Isabella het Alhambra-decreet uit, waardoor Joden zich of moesten bekeren of zonder hun eigendommen moesten vertrekken. Deden ze dit niet, dan volgde het doodsvonnis.  Van de toen 300.000 Joden in Spanje bekeerden zich er 200.000 naar het rooms-katholicisme en de rest bleef Joods en moest dus vertrekken. Velen van hen trokken naar Marokko, waar men relatief tolerant was tegenover Joden. De bekeerde achterblijvers in Frankrijk (de conversos) werden nog decennia lang met argwaan bekeken door de Spaanse Inquisitie.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog weigerde Marokko, wat toen een Frans protectoraat was, haar Joodse inwoners uit te leveren aan de nazi’s. Na de Israelische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 werd vrijwel de gehele Marrokkaanse Joodse gemeenschap verdreven, waarvan honderrdduizenden vertrokken naar Israel. 1 miljoen Israelis hebben dan ook Marokkaanse roots, en het Joods-Marokkaanse feest Mimouna (een dag na Pesach) wordt inmiddels in bijna heel Israel gevierd. Het was dan ook geen verrassing dat toen het bericht kwam dat de twee landen de banden weer zouden aanhalen dat de reacties in Israel zeer positief waren. De eerste lijnvlucht is reeds van Tel Aviv vertrokken naar Rabat, en de eerste toeristen uit Tel Aviv werden warm onthaald.

Het laatste bezoek van een Israelische ambtsdrager was in 2003 toen minister Silvan Shalom een bezoek bracht. Hij wilde toen ook de banden nieuw leven in blazen, maar door de Tweede Intifada bleek dat toen onmogelijk. Uiteindelijk bleek de normalisatie van banden tussen Israel en de VAE en Bahrein onder de Abraham-akkoorden genoeg aansporing om de banden tussen de Joodse staat en het Noord-Afrikaanse koninkrijk te doen herleven.