Linkse partijen ruziën over mogelijke coalitie met Netanyahu

Met nog meer dan een maand te gaan tot de verkiezingen, maken de centrumlinkse partijen Blauw-Wit en Democratische Unie nu al ruzie over de kabinetsformatie. Twistpunt: wel of niet in een coalitie met Netanyahu?

De belangrijkste electorale concurrenten van Netanyahu beschuldigen elkaar van een te zwakke opstelling jegens de premier. Ehoed Barak, voorman van de Democratische Unie, ging vandaag vol in de aanval tegen de andere uitdager van Netanyahu, Blauw-Wit-lijsttrekker Benny Gantz. Aanleiding: Gantz zou een coalitie met Netanyahu’s Likoedpartij niet op voorhand uitsluiten. Zo’n coalitie zou dan een roterend premierschap hebben, waarbij Netanyahu en Gantz afwisselend regeringsleider zijn. Gantz’ stelt dat er sprake was van een verspreking: hij zou niet hebben gedoeld op een coalitie met Netanyahu – dat is voor hem uitgesloten, maar op een coalitie met diens Likoedpartij – met als voorwaarde dat Netanyahu vertrekt. Barak beweert dat Gantz zich niet zomaar versprak, maar dat hij per ongeluk de waarheid vertelde. En dat is onacceptabel, aldus de politieke coryfee: 

“Dit is opgeven voordat je bent begonnen, zonder gevecht, op het centrale punt van deze bepalende verkiezingen: het redden van de Israelische democratie door een regeringswissel.”

poster ehoed barak

Links de kandidaten van de Democratische Unie, met het opschrift “dit is moed”. Ter rechterzijde een aantal rechtse politici met de tekst “dit is lafheid”. In het midden Blauw-Wit-lijsttrekker Benny Gantz

“Lafheid”
Barak meent dat een kabinet onder Netanyahu – óók als die het premierschap zou afwisselen met Gantz – een “kopie” van de vorige regering zou zijn. De Democratische Unie lanceerde vandaag een campagneposter met daarop onder meer de gezichten van Ehoed Barak en Netanyahu. Bij Ehoed Barak en zijn bondgenoten staat “dit is moed”, bij de rechtse politici staat ” dit is lafheid”. Gantz’ beeltenis staat tussen de twee kampen. 

Blauw-Wit slaat terug
Benny Gantz’ Blauw-Wit laat de beschuldiging niet onbeantwoord en zette direct de tegenaanval in: “Wij nemen geen politiek advies aan van Ehoed Barak, die een schoolvoorbeeld is van kruiperig gedrag naar Netanyahu.” In 2011 veroorzaakte Barak een splitsing in de Arbeidspartij toen die partij haar steun aan het kabinet-Netanyahu opzegde. Barak weigerde het kabinet te verlaten, en scheidde zich met een aantal medestanders van de Arbeidspartij af zodat hij kon aanblijven als minister van Defensie. 

Eenheidsregering
Niet alleen de linkse partijen zijn verdeeld over de kwestie van een eenheidsregering met Netanyahu’s Likoedpartij, ook rechtse kiezers zijn sterk verdeeld. Uit een peiling onder rechtse Israeli’s blijkt dat 42 procent een eenheidsregering (met Likoed én centrumlinks) wel ziet zitten. 44 procent vindt het een slecht idee. Vooral religieus-zionistische kiezers zitten niet te wachten op een coalitie met linkse partijen, en ook Asjkenazische ultraorthodoxe kiezers hebben geen zin in zo’n samenwerking: onder beide kiezersgroepen is een overgrote meerderheid tegenstander van een eenheidsregering. De kiezers van Avigdor Liebermans Israel Ons Huis zijn wél te porren voor links-rechtse samenwerking: 61 procent is voorstander. Dat is weinig verbazingwekkend. Lieberman was immers degene die de vorige kabinetsformatie deed klappen omdat hij niet met ultraorthodoxe partijen wilde samenwerken. De enige mogelijkheid voor een meerderheidscoalitie, is dan een samenwerking met linkse partijen.