Netanyahu fluit onderwijsminister terug om uitspraken ‘homogenezing’

De Israelische premier Benjamin Netanyahu noemt de uitspraken van minister Peretz over ‘homogenezing’ onacceptabel.

Rafi Peretz, de interim-Onderwijsminister van Israel. Bron: IDF/Wikimedia Commons.

In een televisie-interview stelde interim-Onderwijsminister Rafi Peretz (Verenigd Rechts) afgelopen zaterdag dat ‘homogenezingstherapie’ kan werken. Ook deelde hij mee dat hij zelf weleens bij een poging tot homogenezing betrokken is geweest. Dit leidde tot een golf aan verontwaardiging.

Wetenschappers zien homogenezingstherapie als ondeugdelijk: ze werken niet. En pogingen om homoseksuelen van seksuele gerichtheid te doen veranderen, kunnen in het allerergste geval tot depressie en zelfmoord leiden.

De overgrote meerderheid van de Israelische bevolking beschouwt homoseksualiteit als normaal. De partijleider van het linkse Meretz is openlijk homoseksueel, evenals sommige andere politici en veel publieke figuren, met name in de artistieke- en televisiewereld. In orthodoxe kringen is er daarentegen fel verzet tegen openbare uitingen van homoseksualiteit. Gayparades, die tegenwoordig in veel Israelische steden worden georganiseerd, moeten soms bewaakt worden vanwege geweldsdreiging uit orthodoxe hoek. Een aanval op de gay pride in Jeruzalem leidde in 2015 tot de dood van een zestienjarig meisje.

Vermaning van Netanyahu

Na het televisie-interview met Rafi Peretz meldde premier Netanyahu (Likoed) nog dezelfde avond op Twitter dat hij Peretz had vermaand: zijn uitlatingen zouden niet aanvaardbaar zijn en bovendien niet stroken met de regeringslijn. “Vanavond sprak ik met rabbijn Rafi Peretz, die mij heeft verduidelijkt dat het Israelische onderwijssysteem alle Israelische kinderen zal blijven accepteren, ongeacht hun seksuele oriëntatie”, aldus Netanyahu. Daarmee is nu uitgesloten dat Peretz’ uitspraken daadwerkelijk beleidsconsequenties zullen hebben.

Ook Amir Ohana (Likoed), de minister van Justitie en Israels eerste openlijk homoseksuele minister, sprak zich uit tegen Peretz’ opmerking. “Serieuze psychiatrisch onderzoekers hebben zich verenigd op het standpunt dat er niet alleen geen enkele reden is om iemands seksuele oriëntatie te ‘veranderen’, maar dat dit ook schadelijk is en jongeren doet lijden tot het punt van zelfmoord”, aldus Ohana. “Minister van Onderwijs, de jeugd van de Staat Israel (…) kijkt naar u. Lhbtq-jongeren beëindigen drie keer vaker dan gemiddeld hun leven.”

Meer ophef

Rafi Peretz werd pas afgelopen maand als interim-Onderwijsminister benoemd. Oorspronkelijk maakte Betzalel Smotrich (eveneens Verenigd Rechts) aanspraak op deze positie, maar diens uitspraken over de wenselijkheid van een staat waarin het Joodse recht als grondbeginsel zou gelden, maakten het Netanyahu politiek onmogelijk hem te benoemen.

Peretz leek aanvankelijk gematigder dan Smotrich. Zijn benoeming als interim-minister was daarom weinig omstreden, maar zijn uitspraken leidden de afgelopen weken al meermaals tot ophef. Zo noemde hij assimilatie onder Amerikaanse Joden vorige week ‘een tweede Holocaust’. En afgelopen zaterdag sprak hij in het gewraakte televisievraaggesprek ook over zijn wens om de Westelijke Jordaanoever te annexeren zonder Palestijnen er stemrecht te geven.

Verkiezingscampagne

De uitspraken van Peretz en de ophef erover gooien extra olie op het vuur in een verkiezingscampagne die tot nu toe grotendeels wordt uitgevochten rondom het thema religie en staat. Dit brengt Likoed in een benarde positie. De partij geniet met name steun onder niet-orthodoxe Joden die er liberale standpunten op religie-staat-kwesties op nahouden. Die kiezers accepteren vaak schoorvoetend dat Likoed telkens coalities met orthodoxe partijen aangaat, mede omdat de Likoed-campagnes zich steevast op het thema veiligheid richten. In een verkiezingscampagne die om het thema religie-staat draait, dreigt Likoed zulke kiezers echter te verliezen. Bijvoorbeeld aan Avigdor Liebermans Israel Ons Huis of aan de middenpartij Blauw en Wit.