Ook Gantz spreekt steun uit voor annexatie Jordaanvallei

Benny Gantz (Blauw-Wit) wil na de Israelische verkiezingen in maart delen van de Westelijke Jordaanoever annexeren. Gantz zegt dat zijn partij het voorstel steunt om Israelisch recht toe te passen op de Jordaanvallei, circa een kwart van de Westoever. Volgens de oppositieleider moet de annexatie plaatsvinden in coördinatie met de internationale gemeenschap. Dat zei hij dinsdag op een verkiezingsbijeenkomst in de Judeawoestijn, ten noorden van de Dode Zee.

Het centrumlinkse Blauw-Wit volgt daarmee in de voetstappen van grote concurrent Likoed. Premier Netanyahu beloofde in aanloop naar de verkiezingen van september ook al de Jordaanvallei te zullen annexeren.

De wens tot annexatie van de Jordaanvallei is overigens niet nieuw. Reeds het zogenoemde Allon-plan, opgesteld in 1967, voorzag in annexatie van de Jordaanvallei en de Judeawoestijn. In 1997 stelde premier Netanyahu ook al voor dat de Jordaanvallei in Israelische handen moest blijven, en meer recent wilde het linkse Knessetlid Eitan Cabel (Arbeidspartij) Israelisch recht toepassen op de Jordaanvallei, met als doel de tweestatenoplossing “te redden”. In de streek wonen circa 15.000 Israeli’s, verspreid over ongeveer 30 nederzettingen.

De positie van Blauw-Wit was echter lange tijd onduidelijk. Volgens The Jerusalem Post zou Gantz tijdens de vredesonderhandelingen van 2013-2014, waar hij als stafchef van het Israelische leger bij betrokken was, bereid zijn geweest de Jordaanvallei op te geven. Tijdens een tour door de regio dinsdag sprak de voormalig topmilitair echter toch zijn steun uit voor annexatie. De Jordaanvallei is Israels “oostelijke verdedigingsmuur” en daarom een “onafscheidelijk deel van de Staat Israel”, aldus Gantz.

Wel voegde de politicus daaraan toe dat de annexatie moet volgen op een “nationaal proces en via coördinatie met de internationale gemeenschap”. Daarin verschilt hij van mening met Netanyahu. De demissionaire premier reageerde via Twitter: “Waarom wachten tot na de verkiezingen, als er nu een brede consensus bestaat binnen de Knesset?”

Deal van de Eeuw
Deze week arriveert het team achter het vredesplan van de Amerikaanse president Trump — Jared Kushner, Avi Berkowitz en Brian Hook — in Israel. Daar spreken ze met premier Netanyahu, evenals Gantz. De Amerikanen zouden overwegen om Trump’s ‘Deal van de Eeuw’ op korte termijn, voor de verkiezingen, te publiceren. Gantz was hier in eerste instantie fel op tegen: twee weken geleden noemde hij het nog inmenging in de verkiezingen.

Woensdag veranderde hij echter 180 graden van mening, en zei Gantz te hopen dat de Amerikaanse regering het plan gaat publiceren. “Enkele weken zijn nu voorbijgegaan. Er gebeuren veel dramatische dingen in het Midden-Oosten en ik verwacht dat het plan wordt gepubliceerd”, aldus de Blauw-Witleider. Netanyahu heeft hier weinig bezwaar tegen: naar verwachting zal de publicatie van de Deal van de Eeuw hem stemmen opleveren.

Wilt u meer weten over de derde Israelische verkiezingen binnen een jaar? U leest hier alles over in ons verkiezingsdossier!