Splitsing Blauw-Wit in de Knesset geformaliseerd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 30 mrt 2020 BENNY GANTZ KNESSET

Nadat vorige week Gantz gekozen is tot voorzitter van de Knesset en het duidelijk werd dat Blauw-Wit uiteenvalt, is de splitsing van de lijstcombinatie zondag in de Knesset geformaliseerd.

De afgelopen drie stembusgangen deed de lijstcombinatie Blauw Wit mee aan de Israëlische verkiezingen met als voornaamste doel Netanyahu (Likoed) van de premierspositie te stoten. De lijstcombinatie was een samenwerking van Yesh Atid van Yair Lapid, Telem van Boogie Ya’alon en Chosen LeYisrael (Veerkracht voor Israël) van Benny Gantz. 

Alle drie de verkiezingen in het afgelopen jaar waren een nek-aan-nekrace tussen Likoed en Blauw-Wit. Desondanks wist geen van de partijen na zowel de eerste als de tweede stembusgang een meerderheidsregering te formeren.

Na de derde verkiezingsronde blijkt het aftreden van Netanyahu echter niet langer een harde eis van Gantz. De Chosen LeYisrael-leider stelde zich donderdag kandidaat als Knessetvoorzitter en kreeg steun van een ruime meerderheid van het Israëlische parlement – waaronder van Likoed. Gantz is nu samen met het rechtse blok dat Netanyahu steunt op weg om een regering te vormen, waarin zij beide anderhalf jaar als premier zullen dienen.

De draai van de voormalige IDF-opperbevelhebber is echter tegen het zere been van zijn bondgenoten Lapid en Ya’alon. De leiders van Yesh Atid en Telem hielden diezelfde dag nog een persconferentie waarin zij stelden dat Gantz de stemmen heeft gestolen van Blauw-Wit stemmers en ze aan Netanyahu heeft “overgegeven”.

Splitsing Blauw-Wit leidt tot stoelendans

Zondag is de splitsing van Blauw-Wit in de Knesset geformaliseerd. Gantz behoudt met zijn fractie de naam Blauw-Wit. Lapid en Ya’alon gaan samen door onder de naam Yesh Atid-Telem.

Een aantal Knessetleden is echter van partij veranderd. Pnina Tamano-Shatta is overgestapt van Yesh Atid naar Blauw-Wit, met als argumentatie dat een eenheidsregering de wens van het volk vertegenwoordigt ten tijde van de coronacrisis. Gadeer Mreeh verlaat echter Blauw-Wit en sluit zich aan bij Yesh Atid – ze zegt het moeilijk te vinden in een regering onder leiding van Netanyahu te dienen.

Yoaz Hendel en Tzvi Hauser hebben zich afgesplitst van Telem en hebben een eigen fractie opgericht – Derech Eretz (Weg van het Land). De fractie van Hendel en Hauser zal binnen Blauw-Wit samen blijven werken met Chosen LeYisrael van Gantz. De Chosen LeYisrael-Derech Eretz combinatie staat daarmee op 17 zetels in de Knesset, en Yesh Atid-Telem op 16.

Zondag lieten Netanyahu en Gantz weten “aanzienlijke vooruitgang” te boeken in de coalitieonderhandelingen. Leden van Chosen LeYisrael stellen dat het enige alternatief voor een eenheidsregering onder leiding van de Likoed-leider een vierde verkiezingsronde is – een regering is echter nu nodig om met de coronapandemie om te gaan, zo stellen zij.