Steeds meer duidelijkheid over verkiezingsallianties nu deadline vanavond nadert

Vanavond om 22:00 Israelische tijd is het zover: dan is de deadline voor het indienen van de kieslijsten voor de verkiezingen op 17 september. Daarna is het niet meer mogelijk om verkiezingsallianties aan te gaan.

Stembiljetten bij de verkiezingen in april. Kiezers pakken één stembiljet, doen ‘m in een envelop en deponeren de gesloten envelop in de stembus. Bron: Laliv G/Wikimedia Commons.

Geen brede alliantie op links, Zehut ook buitenspel

Inmiddels hebben Zehut en Israel Ons Huis hun kandidatenlijsten al ingediend. Daarmee komt een einde aan speculatie over een alliantie van Verenigd Rechts en de nationaal-libertarische partij Zehut. Die partij haalde de vorige keer de kiesdrempel van 3,25% niet en begaat dus een risicovolle stap door opnieuw afzonderlijk aan de verkiezingen deel te nemen. Dat Israel Ons Huis buiten een alliantie deelneemt, hoeft niemand te verrassen. Het feit dat de seculier-rechtse partij haar poot stijf hield tijdens de kabinetsformatie, heeft Israel Ons Huis geen windeieren gelegd: Liebermans partij staat op forse winst in de peilingen.

Ter linkerzijde van het spectrum is een alliantie tussen Meretz en de Arbeidspartij definitief van de baan. Een dergelijk verbond zou waarschijnlijk flink wat kiezers van Blauw en Wit hebben kunnen aantrekken. Hoewel Meretz, nu onderdeel van de Democratische Unie, altijd voor samenwerking met de Arbeidspartij heeft opengestaan, weigert de Arbeidspartij dit opnieuw. De sociaaldemocraten hechten sterk aan hun autonomie, maar lopen daarmee het risico een nog slechtere verkiezingsuitslag dan in april te boeken. Toen won de partij slechts zes zetels: het slechtste resultaat ooit voor de eens oppermachtige partij, die de eerste decennia van Israels bestaan aan de macht was. Ook de komst van Orly Levy lijkt het bloeden niet te kunnen stoppen.

Onduidelijkheid rondom Verenigd Rechts

Het enige echte vraagteken betreft nog de eventuele alliantie tussen Verenigd Rechts en de uiterst rechtse partij Joodse Kracht. Het is onduidelijk of deze alliantie er nog gaat komen. Verenigd Rechts heeft Joodse Kracht de plaatsen 8 en 13 op de lijst aangeboden. Daarmee zou Joodse Kracht vermoedelijk één Knessetzetel winnen. Joodse Kracht-leider Itamar Ben-Gvir zei dat Verenigd Rechts-aanvoerster Ayelet Shaked graag wil dat Joodse Kracht onderdeel van de alliantie wordt, maar dat “bepaalde krachten” binnen Verenigd Rechts haar tegenhouden.

Mocht Joodse Kracht uiteindelijk niet akkoord gaan, dan zal de partij in een alliantie met de nieuwe anti-lhbt-splintergroep Noam aan de verkiezingen deelnemen. In dat geval zal de partij de kiesdrempel waarschijnlijk mislopen, maar daarbij wel tienduizenden rechtse stemmen meenemen. Dat kan voor Netanyahu de doorslag geven of hij wel of geen rechts-religieus kabinet kan formeren. Hij heeft daarom ook ditmaal aangedrongen op het opnemen van Joodse Kracht in de alliantie met Verenigd Rechts. Een soortgelijke oproep daartoe leidde voorafgaand aan de verkiezingen in april al tot gefronste wenkbrauwen.