Yesh Atid en Telem gaan uit elkaar

De twee centristische partijen, die samen als één fractie oppositie voerden tegen premier Benjamin Netanyahu, gaan hun eigen weg. Moshe Ya’alon, de leider van Telem, wil na drie verkiezingen samen met Yair Lapid, nu zelf de kar trekken.

Moshe Ya’alon en Yair Lapid (bron: Yonatan Sindel/Flash90)

In 2019 en 2020 waren zowel Yesh Atid als Telem onderdeel van de alliantie Blauw-Wit, samen met de partij van Benny Gantz. Uiteindelijk ging Gantz in zee met Netanyahu, en liet daarmee Lapid en Ya’alon achter in de oppositiebanken. Nu gaan ook Lapid en Ya’alon uit elkaar, op een naar hun zeggen vriendelijke en collegiale manier. Of de stap voor Telem de juiste is moet nog blijken, want in de peiling van 11 januari kwam zij op eigen kracht niet boven de kiesdrempel van 3,25% uit.

Nu Ya’alon op eigen kracht de kar gaat trekken, begint het druk te worden met nieuwe partijen die jagen op dezelfde kiezers. Na de nieuwe partijen van Gideon Sa’ar, Ron Huldai komt er nu nog een partij die zich bij het anti-Netanyahukamp wilt voegen. Daarnaast kondigde Bezalel Smotrich aan dat hij Yamina verlaat en ook op eigen kracht zal trachten de Knesset in te komen.

Verwacht word daarentegen wel dat er nog meerdere samenwerkingsverbanden en lijstverbindingen zullen worden aangekondigd de aankomende tijd. 

Gantz zegt sorry voor deal met Netanyahu

In een persconferentie heeft Benny Gantz zijn excuses aangeboden voor zijn coalitiedeal met de Likoed van Benjamin Netanyahu. Terwijl hij eerder zei dat hij dit voor het landsbelang tijdens de eerste coronagolf deed, ziet hij nu in dat het alleen maar Netanyahu gespekt heeft. De leider van Blauw-Wit, die omlaag schiet in de peilingen, heeft daarom voor de camera’s het boetekleed aangetrokken. De partij van Gantz schommelt momenteel rond de kiesdrempel in de peilingen.

Benny Gantz (bron: Elad Malka)

Tijdens de persconferentie riep Gantz op tot samenwerking tussen alle partijen die het gemeenschappelijke doel hebben om Netanyahu te doen vertrekken. Opvallend hierbij is dat hij Sa’ar niet noemde. De minister van Defensie en ‘alternatief premier’ geeft aan dat hij niet per se zelf de kar wil trekken, hij zegt bereid te zijn plaats te maken voor het grotere doel Netanyahu van de premierstroon te stoten. De reacties op de oproep van Gantz waren gemengd: Avigdor Lieberman, de voorman van Yisrael Beitenu, herhaalde dat hij liever ziet dat Gantz helemaal van het podium verdwijnt, maar Yair Lapid – de oude strijdmakker van Gantz – houdt de deur nog op een kiertje.