Egypte presenteert plan voor verzoening Hamas en PA

Egyptische bemiddelaars hebben een plan voorgesteld om de verzoening tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas nieuw leven in te blazen. Het stappenplan beslaat drie jaar en moet ervoor zorgen dat de PA weer controle over de Gazastrook krijgt en dat er nieuwe Palestijnse verkiezingen zullen plaatsvinden.

In 2007 werd de door Fatach gedomineerde PA door Hamas tijdens een burgeroorlog uit Gaza verdreven, en ondanks meerdere pogingen tot verzoening is nog steeds geen sprake van Palestijnse eenheid. Vanwege het wurgbeleid van PA-president Abbas op de kustenclave en het uitblijven van een akkoord, wordt gevreesd voor een eventuele oorlog. Inmiddels moet men ook rekening houden met de door Iran gesteunde terreurbeweging Islamitische Jihad, die afgelopen weekeind nog 37 raketten op dorpen in Israel afvuurde.

Het nieuwe plan tot verzoening bestaat uit drie stappen. Als eerste zal de PA de civiele diensten en ministeries in Gaza weer gaan controleren. Als tweede stap zal de PA de veiligheid – zoals politie – op zich nemen. Als laatste stap zullen nieuwe verkiezingen gehouden worden voor een nieuw Palestijns parlement en zal een nieuwe grondwet opgetekend worden. Dergelijke verkiezingen hebben voor het laatst in 2006 plaatsgevonden. 

Hamas heeft aangegeven bereid te zijn het Egyptische plan te overwegen. Men is nog in afwachting van een reactie van PA-president Abbas, zo meldde de radiozender van het Israelische leger vandaag. In het verleden wees Abbas plannen af waarbij de controle over de veiligheidsdiensten in Gaza niet onmiddellijk aan de PA overgedragen worden. Hij vreest dat anders een Hezbollah-situatie ontstaat: in Libanon is sprake van een staat binnen een staat waar Hezbollah de dienst uit maakt en zich niks aantrekt van de (on)macht van de Libanese autoriteiten.

Het is echter nog maar de vraag of Hamas bereid is haar wapens op te geven. De terreurgroep zegt deze nodig te hebben voor het “verzet” tegen Israel. De in Gaza regerende beweging streeft naar nee Palestijnse staat “van de rivier tot aan de zee.”