Emiratische ambassade in Israel officieel geopend

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 14 jul 2021 AMBASSADE ISRAEL NORMALISATIE VAE

De ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten is officieel geopend door de Emiratische ambassadeur Mohamed Al Khaja en de Israelische president Isaac Herzog. De opening komt kort nadat de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid de Israelische ambassade in Abu Dhabi officieel opende

De Emiratische ambassade zit net als vele andere ambassades in Tel Aviv, ondanks dat Jeruzalem de hoofdstad van Israel is. Door het plaatsen van de ambassade in Tel Aviv, willen de VAE met name de Palestijnen niet voor het hoofd stoten. Alsnog wordt de opening van de derde ambassade van een Arabisch land in Israel grootst gevierd.

“Deze ambassade is niet alleen een diplomatisch centrum, maar ook een fundament om op bouwen in onze nieuwe samenwerking”, zei VAE-ambassadeur Mohamed Al Khaja. “Het markeert een nieuwe stap voor vrede en een model voor een nieuwe gezamenlijke aanpak voor het oplossen van conflicten.”

De ambassade was gevuld met hoogwaardigheidsbekleders, ondernemers, militairen en politici. Samen met de president hees de ambassadeur de vlag van de Emiraten voor de ambassade. Later op de dag opende de ambassadeur de handelsdag op de beurs van Tel Aviv.

Momenteel is Israel ook in gesprek met Marokko over een mogelijk bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid aan het koninkrijk. Lapid zou bij dat bezoek in ieder geval de hoofdstad Rabat aandoen. Eerder had hij al zijn Marokkaanse collega Nasser Bourita uitgenodigd om naar Israel te komen. Directe vluchten tussen de twee landen zouden ook zeer binnenkort van start gaan, waarmee Marokko een grote stroom Israelische toeristen hoopt te verwelkomen.

Twee weken terug benoemde Bahrein zijn eerste ambassadeur aan Israel. Khaled Yousef al-Jalahmah zal de eilandstaat vertegenwoordigen in Israel, en was eerder plaatsvervangend ambassadeur in de Verenigde Staten. Een Bahreinse ambassade in Israel is nog niet geopend, terwijl de Israelische ambassade al een tijdje operationeel is. Na het tekenen van de Abraham-akkoorden bleek dat Israel al tijden een onofficieel diplomatiek kantoor in Manama te hebben.