Gantz binnenkort naar Marokko

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 16 nov 2021 BENNY GANTZ ISRAEL MAROKKO

De Israelische minister van Defensie Benny Gantz (Blauw-Wit) zal binnenkort een bezoek brengen aan Marokko. Het is voor het eerst dat een Israelische minister van Defensie een bezoek brengt aan het Noord-Afrikaanse koninkrijk. Gantz zal daar onder andere een samenwerkingsovereenkomst tekenen.

Foto: AFP

Benny Gantz

Meer samenwerking

Gantz heeft een ontmoeting gepland met de Marokkaanse ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Deze ontmoeting komt grofweg een jaar nadat de banden tussen Marokko en Israel genormaliseerd werden. In augustus bezocht de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid (Yesh Atid), de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Sinds kort zijn er ook directe vluchten tussen beide landen, onder meer uitgevoerd door Royal Air Maroc.

De banden tussen Israel en Marokko worden ook sterker op andere vlakken. Zo bezochten meerdere Israelische toeristen het land al en komen er samenwerkingen op onder andere agrarisch en academisch vlak. Een jaar geleden werden de banden tussen Marokko en Israel genormaliseerd, onder supervisie van de Amerikanen. In ruil voor banden met Israel erkende de VS de Marokkaanse soevereiniteit over de betwiste Westelijke Sahara.

Oude banden tussen Marokko en de Joden

Van oudsher wonen er al Joden in Marokko. De gemeenschap werd groter toen velen van hen vluchtten vanuit Spanje na het einde van de Reconquista in 1492. Lange tijd konden Joden er relatief vrij wonen, en tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde de Marokkaanse koning zijn Joodse onderdanen uit te leveren aan de nazi’s. Maar na de stichting van de Staat Israel verzuurden de relaties en trokken veel Marokkaanse Joden naar Israel.

Nu hebben zo’n 1 miljoen Israeli’s een Marokkaanse achtergrond, meer dan 10% van de gehele Israelische bevolking. Ook het traditionele Marokkaans-Joodse feest Mimouna wordt in Israel steeds populairder. Daarnaast zijn enkele prominente Israelische politici van Marokkaanse afkomst.

De banden tussen Marokko en Israel hebben historische wortels en lijken nu ook een duidelijke toekomst te krijgen. Al gingen er eerder al Israelische toeristen naar Marokko, nu de banden open zijn kan deze normalisatie verder groeien en bloeien.