Gantz waarschuwt in Washington voor Iran

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 10 dec 2021 ATOOMPROGRAMMA IRAN ISRAEL VS

De Israelische regering geeft het bezoeken van bevriende landen hoge prioriteit. Terwijl minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid (Yesh Atid), op bezoek is in Egypte, vloog minister van Defensie Benny Gantz (Blauw-Wit) naar de Amerikaanse hoofdstad Washington, D.C. om daar te praten over de nucleaire dreiging vanuit het Iran van de ayatollah.

Minister Gantz in gesprek met zijn Amerikaanse collega Austin in het Pentagon, 9 december 2021. (bron: Twitter / @gantzbe)

Gantz waarschuwt de Amerikanen

De Israelische minister van Defensie gaat niet zonder reden naar de Verenigde Staten. De Biden-regering is namelijk bezig om het atoomakkoord met Iran nieuw leven in te blazen. Dit baart de Israeli’s zorgen, alhoewel de huidige regering wel anders naar Iran en de ‘Irandeal’ kijkt dan de regering onder Netanyahu. Gantz stelde in een gesprek met zijn Amerikaanse collega, Lloyd Austin, dat Iran constant aan het bluffen is.

Niet alleen het atoomprogramma van Iran baren Gantz en Austin zorgen, ook de rol van het land in de regio is een grote zorg. Iran probeert namelijk al jaren via verschillende proxies, zoals Hezbollah in Libanon en de Houthis in Jemen, de regio te destabiliseren om zelf meer macht te vergaren. Dit stuit zowel Israel als de soennitische landen in de regio tegen de borst. De Amerikanen hebben daarom ook uitgesproken dat Israel de militaire voorsprong in de regio moet behouden.

Austin benadrukte het gedeelde Amerikaans-Israelische doel om Iran te weerhouden van het ontwikkelen van kernwapens. Over andere (militaire) middelen om Iran van ‘een bom’ af te houden, wordt veel gesproken in de Knesset. Ook volgens president Biden liggen ‘andere opties’ inderdaad op tafel. Dit bevestigde Austin tegenover Gantz.

Gesprekken in Wenen verlopen uiterst moeizaam

Recentelijk zijn Iran enerzijds en het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de Verenigde Staten anderzijds weer in gesprek over het atoomprogramma van de Iraniërs. Doordat Iran zich erg hard opstelt in deze gesprekken zit er maar weinig schot in, zo eindigde een overleg gisteren al na een uur.

Dat Iran ondertussen doodleuk doorgaat met het verrijken van uranium, wekt weinig vertrouwen in de Westerse hoofdsteden. Zo stelde de Franse president Macron eerder al nog weinig hoop te hebben in de beloften van Iran.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken lijkt het wel alsof Iran deze onderhandelingen niet serieus neemt. Iran wil koste wat het kost af van de sancties die Trump heeft opgelegd en tevens willen zij geen interim-akkoord. Ook willen zij geen enkele restricties op hun raketprogramma en hun steun aan terreurorganisaties Hezbollah en Hamas. Iran lijkt echter geen haast te maken en neemt steeds meer een ‘top-dog’ positie in. Dat zijn met name de Westerse mogendheden niet gewend.

Door de starre en stevige houding van Iran verlopen de gesprekken zeer stroperig en loopt de ergernis in vooral Washington, Londen en Parijs op. Mede daarom stuurt Israel bij deze landen aan op een helder plan B. Dit wordt onder meer met de Amerikanen, de Russen, de Fransen en de Britten besproken. Nu de onderhandelingen met Iran nog lastiger verlopen dan vooraf menig pessimist verspelde, worden de alternatieve plannen in Jeruzalem alvast langzaam voorbereid.